VI Business & Legal Energy Forum

Функціонування ринку електроенергії та енергетична безпека України

17 листопада 2021 року взяв участь у VI Business & Legal Energy Forum
Тема функціонування ринку електроенергії в Україні масштабна, багатогранна. Учасники форуму представили аналіз із глибоким розумінням проблематики, і не зрозуміло, чому ці проблеми ринку не вирішуються, а посилюються.

Тези виступу

Ми увійшли до нового ринку електроенергії із боргами майже 30 млрд грн. Через два роки борги сягають 80-100 млрд.

Тема проходження ОЗМ починає превалювати над темою пандемії. І на те є всі підстави.

ПЕК будь-якої країни має забезпечувати безперебійність енергопостачання. Не повинно бути відключення споживачів. Немає об'єктивних причин, окрім форс-мажору. Якщо це відбувається, завжди хтось винен (проектувальники, будівельники, ремонтники, експлуатаційники...).

Енергобаланс вимагає постійного контролю та оновлення: прогноз на споживання ресурсів у країні та джерела їх надходження. За цінами на ресурси стежать (мають стежити) антимонопольний комітет, національний регулятор, комісія з цінних паперів.

Україна мала найпотужніший енергетичний комплекс, оскільки в СРСР розглядалася як плацдарм для електроенергетичної експансії до Європи. Приватизація в 90-х роках в енергетиці передбачала зростання інвестицій у розвиток галузі. Проте алогічна тарифна політика, перехресне субсидування звели очікування від реформи нанівець. Два роки тому запрацювала нова модель ринку, проте хвороби залишилися: і перехресне субсидування, і ПСО, і прайс-кепи заважають нормальному функціонуванню ринку.

Що потрібно, і можна зробити сьогодні?

Усунути прямі договори, переглянути правила ринку.

Мати запаси вугілля у держрезерві, які виключатимуть чи пом'якшать фарс-мажорні ситуації.

І головне – повернути енергетику енергетикам.

Іван Плачков

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень