ПАТ «Центренерго»

Бездіяльність НКРЕКП сприяє комерсантам експлуатувати державні енергокомпанії

УНН

ПАТ «Центренерго» нарощує борги через збут електроенергії нижче собівартості. Цьому сприяє бездіяльність регулятора ринку – НКРЕКП. Про це у коментарі УНН розповів ексміністр палива та енергетики Іван Плачков.

«Борги Центренерго можуть формуватися наступним чином: Центренерго знаходить хорошого клієнта і продає йому електроенергію по низькій ціні. У підсумку генеруюча компанія отримує мало грошей, бо продала електроенергію нижче собівартості, а клієнти компанії – мають прибутки. І потім виявляється, що у Центренерго борги, і компанії нічим розрахуватися із шахтарям. Таке собі шахрайство за рахунок державних шахт, за сприяння Центренерго, і через бездіяльність НКРЕКП», - розповів він.

Плачков нагадав, що 1 липня минулого року стартувала нова модель ринку електроенергії.

«Алгоритм ринку - хороший, сучасний і справедливий, але там стільки адміністративних втручань, що сама парадигма ринку зводиться нанівець. На додаток - НКРЕКП бездіє і закриває очі на спекуляції тих, хто заробляє, поки українські шахтарі лишаються без грошей», - додав Плачков.

Покласти край схемам Центренерго може тільки НКРЕКП, додав фахівець.

«Ні для кого не секрет, що Центренерго працює в інтересах окремих фінансових груп, а хто може його зупинити? Фонд держмайна? Ні! Міністерство – ні, бо Центренерго йому не підпорядковане, Прем'єр? Ні, бо він не може всім займатися. Нема кому впливати на Центренерго, тому він робить, що хоче. Я давно казав, що нам потрібен віце-прем'єр по паливно-енергетичному комплексу. У протилежному випадку всі учасники ринку будуть і далі працювати як партизанські табори», - каже Плачков.

Може зацікавити

Умови для будівництва нової маневреної генерації та установок зберігання електричної енергії
Процедура приєднання газотурбінних або газопоршневих установок до ГРМ