Про ОЗМ 2020/2021

Проходження осінньо-зимового періоду 2020/21. Висновки та рекомендації

Фрагменти виступу на Energy Freedom з Андрієм Куликовим (23.03.21)

Основні тези

Хочу розділити проблематику питання на три спектра – це адміністративний, фінансовий і технічний. Сьогодні електроенергетика України як галузь розбалансована. У нас склалося так, що центрів впливу дуже багато, але немає центрів рішення. 70% керівного складу державних органів - виконувачі обов'язків. Що ж ми хочемо при такій організаційній системі координації управління галуззю?

З точки зору фінансового стану, борги ростуть і накопичуються. Повинен бути простий баланс: є вироблення електроенергії, якась ціна визначена для транспортування, є споживач, і визначаються тарифи. Це все повинно бути приблизно збалансовано для того, щоб стабілізувати ситуацію, а потім треба думати, як ці борги розрулити. Немає жодного органу, який би розумів, як це все відбувається.

Українська електроенергетика, особливо генеруючі компанії, працюють на ретро обладнанні. У нас енергетика 50х, 60х років минулого століття. Уявіть, яка ефективність цих енергоблоків. У нас найенергоємна енергетика.

Національний план по скороченню викидів, таке відчуття, що його прийняли, не читаючи. Це повинно фінансуватися на рівні 3-4 млрд доларів. Ніхто не задумався і навіть рядка не написав про розгляд питання джерела фінансування. Джерела фінансування немає, і немає ідеї, де взяти ці гроші. Не продумана також технічна складова. Це абсолютно неусвідомлений національний план.

Україна буде з електроенергією незалежно ні від чого, і виконає план по скороченню викидів. Є один дуже простий рецепт.

Ми купуємо електроенергію в Росії і Білорусі. Наші блоки виходитимуть, а ми просто будемо збільшувати обсяг електроенергії за рахунок імпорту.

Я дуже багато спілкуюся з енергетиками. І мудрі люди мені сказали одну річ: «Невже Ви думаєте, що ці процеси йдуть хаотично. Це дуже продуманий стратегічний план, який реалізується. І він приведе до того, що Україна стане залежною, дуже сильно».

Йде абсолютно продумана, цілеспрямована, поетапна реалізація проекту електричної залежності України. Кому потрібно в керівництві країни розповісти цю ситуацію для того, щоб приймалося якесь рішення?

На жаль, немає відповіді на це питання, ось найсумніше. Для мене є один вихід - це дострокові парламентські вибори. Новий парламент повинен сформувати новий уряд, який візьме на себе відповідальність, координацію, управління, в тому числі і електроенергетичної галуззю. Іншого виходу я не бачу.

Повинно бути потужне енергетичне лобі, яке буде формувати закони, і вирішувати питання.

 

За темою:

Історія ОЗМ 2020/2021 в нотатках ВЕА на Facebook
Проходження ОЗМ 2020/2021
ОЗМ: Нові антирекорди

Може зацікавити