Середньозважені ціни на електроенергію протягом місяця (04.06.2021-03.07.2021)

Обвал

За два з половиною роки на вітчизняному ринку електричної енергії сталося достатньо надзвичайних і не дуже подій, щоб зрозуміти природу негараздів та змінити на краще.

За два з половиною роки на ринку електроенергії виросла достатня кількість професійних фахівців-енергетиків-риночників, які вже достеменно знають в чому дійсна причина викривленої моделі ціноутворення на сегментах ринку з її зафіксованими результатами та негативними трендами.

За два з половиною року стало кричуще зрозуміло, що справа зовсім не в конкретних постачальниках, трейдерах, виробниках з їх, так званою, «нетиповою поведінкою» на окремих сегментах ринку. Причина криється у «нетипових правилах» ринку.

Натомість вимірюваний результат на табло: збитки, борги, відсутність палива для виробництва електроенергії, відсутність резервів потужності в ОЕС і ще багато чого.

А різкий обвал цін на РДН в перші дні липня при зростанні загального сезонного рівня споживання електроенергії, то тут нічого нового – все вже було раніше і багато разів. Тут все стабільно.

Стабільною залишається і реакція – призначення винуватців.

Отже, досвід – є, знання – є, нагальна потреба – є, кому робити – є , але ні, разом не складається …

На цій незавершеній фразі зупинюсь, бо далі йдуть причинно-наслідкові зв’язки, а це вже геть не «недільне».

Із позитивного. Фахівці-енергетики-риночники-державники вже точно знають причину, наслідки і що треба змінити. І ось-ось переконають.

А з футбольними фанатами їх, як і нас всіх, об’єднує одне – попри результат, незмінна віра в майбутнє.

Всім гарного завершення вихідних та продуктивного робочого тижня!

За темою:

Торгівля електроенергією на РДН і ВДР

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень