Борги «старого» ринку електроенергії

Ні для кого не є секретом, що основною причиною накопичення заборгованості в старому ринку [до 1 липня 2019 року] був дозволений безоплатний відпуск електроенергії. І до цього держава приклала свою руку прямо й опосередковано.

Прямо — недофінансувавши вугільників, ТКЕ та водоканали. Опосередковано — коли створила умови для перетоку електроенергії на неконтрольовані території, коли заборонила відключати певних споживачів.

Старі борги потрібно покрити, тому що нескінченний ланцюг взаємних банкрутств може повністю знівелювати новий ринок і навіть його зупинити, розвалити.

Ми зовсім не чекали, що крім старих боргів, новий ринок так швидко, за два роки, набере нову масу боргів. І нас не має тішити, що ринок «на добу наперед» розраховується на 100%. Схема взаємовідносин на ринку побудована таким чином, що вся боргова скрутка відбулася штучно на НЕК «Укренерго».

Необхідно запустити три паралельних процеси.

Перший — потрібно прийняти всі необхідні законопрєкти й нормативні акти.

Другий — Уряд з усіма своїми можливостями відновлює 100% оплату споживачів за електроенергію. Це обов’язкова умова проведення успішного розрахунку цих 30 млрд і недопущення нових енергетичних викликів у зв’язку з новими боргами.

Третій —потрібно змінити правила ринку електроенергії, зробити синхронізацію ринку «на добу наперед» та балансуючого ринку, відновити нормальні фінансово-економічні відносини на ринку електроенергії.

І всі ці три паралельні процеси мають бути запущені.

Я вважаю, що команда, яка сьогодні відповіла на всі запитання і зробила такі наповнені змістом доповіді, готова реалізувати ці речі. Є що, зрозуміло як, і є кому – це ключовий момент успіху.

 

За темою:

Обговорення ситуації з боргами ДП «Енергоринок»

Щодо погашення заборгованості на Оптовому ринку електроенергії

Може зацікавити

Порядок розподілу електроенергії для споживачів