Про імпорт та експорт електроенергії і не тільки

Про імпорт та експорт електроенергії і не тільки

Слідами старих та гарячих новин

  • Коли Україна потерпала від обмежень в напівзруйнованій енергосистемі, а імпорт електроенергії з Європейських країн був конче потрібен – він так і не прийшов.

    Енергетичне медіа цей факт не помітило, бо всю увагу перемкнуло на «справедливе» застосування несправедливих обмежень електроенергії.

  • Коли Україна частково відновила енергосистему, пішла «велика вода», «велике сонце» та відновилися умови експорту електроенергії в європейські країни – він так і не пішов в Європу, як гадалося.

    Тут медіа уваги значно побільшало, проте з концентрацією на хибні причини збою цього та на пошук винуватців збоїв в обсязі та часі експорту електроенергії.

Тим часом шанси на подальший експорт зі зниженням рівня водопіллям та початком ремонтної компанії генерації спливають надто швидко, і вірогідність, що цього літа знову може знадобиться імпорт, не дорівнює нулю. Аварійні графіки обмежень також не варто відкладати в далеку шухляду.

Проте головна, та наразі все ще прихована війною, причина всіх негараздів в енергетиці залишається в тіні і незмінною – адміністративно викривлений вітчизняний ринок електричної енергії, що до війни, що під час війни живе своїм окремим збитково-борговим життям і не послуговується потребам процесу виробництва, передачі, розподілу та споживання в ОЕС України, що заснований на фізичних законах.

Наразі вибір варіантів виходу з «цінових лещат» ручного ринку електроенергії, в який країна втягла себе за внутрішньою згодою сторін, залишився вкрай невеликий, всі вони нелегкі, непрості, дорогі та коливаються в діапазоні між «втратити гроші» чи втратити доступ до електроенергії.

«Нульового» рішення вже немає, в економічних та фізичних законах функції «жалю» чи «не на часі» не передбачено.

А результати імпорту та експорту є реальними сигналами негараздів ринку електроенергії, які ми просто «глушимо». І знову відкладаємо усунення причин «на потім».

З цінами та ж історія, з тим же корінням причин, яка вже третій місяць поспіль тисне на свідомість своїм можливим підвищенням цін на електроенергію.

Підвищити ціни можна і цей процес неодмінно відбудеться.

Проте, якщо не змінити правила ринку електричної енергії, це рішення дасть тимчасовий результат і не для всіх, та, як і раніше, гроші не затримавшись «витечуть» з ринку електроенергії за раніше прокладеним руслом.

Допис не завершений. Повного усвідомлення, що пішло не так, немає.

Причини, причини, причини.

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень