Напередодні ймовірного зростання фіксованих цін на електроенергію для побутових споживачів

Напередодні ймовірного зростання фіксованих цін на електроенергію для побутових споживачів

Слідами законів. Термінологія.

Так, в заголовку я вжив термін саме «фіксованих цін на електроенергію для побутових споживачів», а не звичних до сприйняття «тарифів для населення чи побутових споживачів».

Проте в медіапросторі майже тотально до цього часу застосовується невідповідний термін «тарифи для населення».

Термін «тарифи для населення», мав припинити своє існування, та власне, законодавчо і припинив, з запуском повномасштабної моделі ринку електричної енергії ще з 01.07.2019. Проте в офіційній термінології «фіксовані ціни на електроенергію» стали вживатися трохи пізніше, з 28 грудня 2020 року.

З того часу була введена офіційна термінологія «Фіксовані ціни на електричну енергію для побутових споживачів» в рамках чергової зміни положень ПСО ( Постанова КМУ №. від 5 червня 2019 р. № 483 з усіма його змінами та новими редакціями, Додаток 3);

Звернув увагу тому, що з довільною підміною професійної енергетичної термінології на «більш дохідливу» легко можна втратити первинну суть.

Та й подібних прикладів стає все більше.

Да, і ще впевнений, що вільне поводження з професійною термінологією в медіапросторі є не таким безневинним, як може здатися на перший погляд.

Слідами законів. Чому так раптом?

Ви мабуть помітили особливу риторику, яка починається зі слів «ймовірного зростання», при тому, що на сьогодні законодавчо визначено, що під час воєнного стану «не можна».

Це може означати:

  • що до центрів прийняття рішень в країні прийшло глобальне розуміння, що кошти на дотацію та підтримання стабільних фіксованих цін для побутових та, власне, і непобутових/великих споживачів за рахунок ринку електроенергії маже закінчилися і більше відбирати немає в кого. На ринку пусто;
  • що ми вже «залізли» в майбутні ціни на електроенергію і про це безапеляційно свідчать рівні збитків. боргів та залучених кредитних ресурсів без джерел покриття за останні чотири роки роботи в «особливих ринкових умовах» всіх учасників оптового сегменту ринку. (Енергоатома, НЕК Укренерго, теплової генерації, ТЕЦ, виробників за зеленим тарифом, Гарантованого постачальника, Гарантованого покупця, Операторів системи розподілу, Постачальників універсальних послуг).
  • що крім підтримання балансу та резервів ОЕС за рахунок операційності діяльності учасників (купити, вугілля, газ, мазут, електроенергію по імпорту, відремонтувати) треба винайти джерела фінансування для відновлення зруйнованих ворожими атаками об'єктів згідно комплексного плану відновлення ОЕС України;
  • що тернистий ціновий шлях лежить через внесення змін до законів, що потребує певного часу, якого в нас немає. І що без бюджетного фінасування на переходному етапі вже не обйтися, інші варіанти вже закінчилися.
  • що напередодні прийняття складного рішення "підвищити" треба визначити в яких обсягах, на які цілі та за яким механізмом та кому будуть направлені додаткові кошти від підвищення рівня фіксованих цін для побутових споживачів.
  • що разом з прийняттям рішення КМУ щодо підвищення рівня фіксованих цін треба, як обов'язкову умову, Регулятору необхідно прийняти ряд рішень щодо внесення змін до діючих правил ринку електричної енергії та усунути відомі вади.

В іншому випадку, якщо правила залишити правила без змін, тоді додатково отримані кошти від зростання цін для побутових споживачів дадуть в часі дуже обмежений ефект. І не для всіх потерпаючих.

А далі, існує висока вірогідність, що і ці кошти знову різними «законними» шляхами можуть «покинути» оптовий сегмент ринку, як це відбувалося в останні роки.

Перелік не повний. Розумію. Але з чогось треба починати. Хай це буде волонтерським вкладом.

Впевнений, що прихована підготовка до енергетичного контрнаступу на державному рівні вже вирує не один тиждень.

При тому, що Країна, Влада, Регулятор, Енергетики опинилися в лещатах наслідків та неймовірно складної задачі по їх усуненню разом з причинами, які раніше здавалися непереборними.

Прорвемося, Поборемо та Переможемо!

Може зацікавити

Чому на зиму краще виїхати з міста