Ринок електроенергії. Про фінанси та романси

Ринок електроенергії. Про фінанси та романси. Напередодні нових цін

Написано під впливом нічної «шахідної» атаки. Якщо що, перепрошую. І так, букв багато.

Отже, на сьогодні маємо справу з дуже незручною ціновою дійсністю на ринку електричної енергії. Фінансовий дисбаланс підприємств ОЕС України за результатами діяльності на ринку електроенергії вже не приховати. Все записано.

Відкрийте фінансову звітність базових гравців на ринку електричної енергії та суміжних ринках енергоносіїв за 2019-2022 роки іншу публічну інформацію і ви зможете заглянути в «фінансову прірву», в якій опинилися всі підприємства енергетичної галузі.

І ви побачите, що всього три роки знадобилося «новій» моделі ринку електричної енергії, щоб гроші «покинули» майже всіх без виключення учасників ринку, які виробляють, передають(ОСП), розподіляють електроенергію(ОСР), виконують обов’язки постачальників універсальних послуг (ПУП), гарантованого постачальника та постачальника останньої надії (ПОН).

Замість себе гроші залишили всім учасникам, незалежно від форм власності, похідні еквіваленти неринкового обміну за електроенергію: збитки, борги, дефіцит обігових коштів, локальні дефолти, загрози банкрутства, а вибраним - адміністративну прихильність.

Ще раз. Негативні фінансові результати та наслідки для всіх без виключення підприємств та незалежно від форм власності, зокрема (якісна оцінка):

Державні підприємства на ринку електроенергії.

  • НЕК Укренерго (ОСП, Адміністратор ринку, Адміністратор балансуючого ринку, Адміністратор ринку допоміжних послуг) – збитки, борги, врегульований дефолт, зростання довгострокових запозичень; перехресне субсидіювання;
  • НАЕК Енергоатом (виробник електроенергії) – збитки, борги;
  • ГК «Центренерго» виробник електроенергії – збиток, кратне зростання боргів, ознаки банкрутства;
  • Укрінтеренерго – постачальник останньої надії, збиток(?), кратне зростання боргів, ознаки банкрутства;
  • Оператор ринку (РДН, ВДР) – дефіцит обігових коштів.
  • Гарантований покупець – борги, потенційний збиток;
  • І єдина державна компанія, яка демонструє стабільну прибутковість на ринку електричної енергії це Укргідроенерго.

Підприємства інших форм власності (приватних, комунальних, приватних з державною часткою).

  • "ДТЕК Дніпроенерго", "ДТЕК Західенерго", "ДТЕК Східенерго" (виробники електроенргії на вугіллі) - збиток, зростання боргів;
  • Донбасенерго( виробник електроенергії на вугіллі) з державною часткою 25% - збиток, кратне зростання боргів, розпочата процедура банкрутсва;
  • ТЕЦ державної та комунальної форми власності – накопичені збитки , кратне зростання боргів;
  • Виробники електроенергії за зеленим тарифом – борги; потенційні збитки;

Державні підприємства суміжних ринків (помічені в перехресному субсидіюванні).

  • НАК «Нафтогаз» – збитки, борги;
  • Вугільні підприємства – збитки, борги;
  • Укрзалізниця –збитки, борги;

Масштаб вражає, чи не так?

На тепер фінансовий стан енергетичної галузі неухильно прямує до стану, який Україна проходила в 1999-2000 роках та який врешті-решт подолала, перебуваючи на її краю. І цим, без перебільшень, тоді зберегли молоду країну.

І ось знову.

Що за цим може статися, ви вже знаєте, ви вже бачили.

Наслідки безгрошів'я вже час від часу почали матеріалізуватися.

Проте причини наслідків ми вперто не хочемо помічати, з причинно-наслідковим механізмом у нас щось пороблено.

Зате добре «продаються» призначені винуватці.

А от чому державний НАЕК Енергоатом, який є єдиним ринковим монополістом з часткою виробництва електроенергії 55-60 %, не може продати свою електроенергію з прибутком, і як би він не старався, а виходить збиток та борги, і хто в нього відібрав ринкову силу, на це питання публічної відповіді немає.

А вона є, витікає із встановлених правил і може звучати так: «продавай зі збитком, за встановленою постачальником ціною, бо в іншому разі не «помістишся», «вилетиш» та отримаєш ще більший збиток».

І наостанок, дрібка висновків

  • а)Анонсоване підвищення фіксованих цін для побутових споживачів без сумніву дасть тимчасовий відчутний позитивний ефект для Енергоатома та Укргідроенерго, проте, якщо правила залишаться незмінними, можна з високою вірогідністю спрогнозувати, що недалекому майбутньому гроші знову покинуть виробників.
  • б) Для інших виробників додаткові кошти від анонсованого підвищення фіксованих цін для побутових споживачів залишаться недоступними.
  • в) ПСО продовжить свій деструктивний вплив на ринок електроенергії.
  • г) Логічно перевести ПСО на держбюджет, але..
  • д) От що треба врешті-решт наважитися та зробити, так це розкласти причини деструктивних результатів роботи ринку електроенергії на молекули, внести зміни та синхронізувати правила з європейськими.

І буде нам електрика скільки хочеш і коли хочеш.

Ну що, написав, врівноважився після обстрілів, ділюся.

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень