Огляд енергетичної галузі

Згадати причини. Згадати все. Змінити правила ринку

А можна не міняти? Не можна.

Бо без змін скомпрометованих правил ринку електроенергії у енергетиків не з'явиться жодних шансів подолати дефіцит та відновитися до стану Енергетичної безпеки.

А нещодавно обережно анонсоване підвищення цін на електроенергію для побутових та непобутових споживачів, чи залучення зовнішніх "вливань", дадуть виключно локальний результат для обмеженого кола учасників ринка. Ненадовго. А потім кошти знову "втечуть" від виробників електроенергії та НЕК Укренерго.

Огляд енергетичної галузі станом на 26.02.2021 від Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї

Останній робочий день зими. Час висловити попередні висновки.

1. Енергетична безпека країни порушена бо:

  • Вітчизняна державна вугільна галузь – зруйнована, підтверджено. Не змогла забезпечити вугіллям єдину державну генеруючу компанію.
  • Теплова генерація штучно доведена до стану неспроможності неадекватними ринковим правилами та адміністративним втручанням.
  • Державна компанія НАЕК «Енергоатом» стала збитковим «донором низьких цін» не тільки для населення, але й для великої металургійної промисловості. Натомість технічний стан обладнання АЕС викликає все більше питань.
  • Державна базова компанія Укрінтеренерго – постачальник останньої надії стала майже банкрутом і безнадійно заборгувала близько 2 млрд грн іншій державній компанії – НЕК «Укренерго».
  • Державна системоутворююча державна компанія НЕК «Укренерго» вперше в своїй багаторічній історії стала збитковою з боргами більше 40 млрд грн.
  • Державна компанія «Гарантований покупець» вже нікому і нічого не може гарантувати.
  • Державні зобов’язання перед «зеленою генерацією» невиконані. Розпочалися судові процеси.

2. Натомість жодного державного антикризового заходу за останні чотири місяці не запроваджено, а Україна надійно «сіла» на голку важкої залежності від імпорту електроенергії з РФ з політичним підтекстом.

3. Все інше – слова. А обіцянка ввести мито на імпорт електроенергії та вугілля з РФ тільки посилять цю залежність.

4. Ситуативне призначення винними теплової генерації та «зелених» - це буде грубою системною помилкою. Або, на ваш вибір, – усвідомленою стратегією.

Це, якщо стисло, що відбулось. Тепер залишилося зрозуміти – чому?

 

Читати повністю: Огляд енергетичної галузі станом на 26.02.2021

 

Архів оглядів

 

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень