Динаміка обсягу інвестицій в електроенергетичний сектор в 2014-15 роках

Динаміка обсягу інвестицій в електроенергетичний сектор в 2014-15 роках. Обсяги, джерела, пріритети

В додатках нижче приведена аналітична інформація щодо обсяху інвестиційних програм енергетичних компаній (крім ТЕЦ), схвалених НКРЕКП на 2014-15 роки.

Ці матеріали вибрані з опублікованих на сайті НКРЕКП постанов, щодо схвалення інвестиційних програм на відповідний період. Ми не змогли знайти підвердження щодо схвалення інвестиійної програми Луганського енергетичного об’єднання на 2015 рік., тому ми припустили що вона не змінювалася у порівнянні з 2014 роком.

Додаток 1. Динаміка обсягів фінансування Інвестиційних програм підприємств електроенергетики за 2014-15 роки.

Коротке резюме. Звертає увагу на себе факт, що інвестпрограми по групі компаній, тарифи для яких встановлюються НКРЕКП на 2015 рік збільшені сумарно на 7 млрд. грн, а по групі ГК ТЕС знижені на 860 млн.грн.

Ключове питання, чи були об’ективні чинники та фінансові можливості в країні для встановлення саме таких інвестиційних пріоритетів залишається відкритим. Але той факт, що обночасно ГК ТЕС у 2015 році потервали від недоліку коштів на закупівлю вугілля, приростили кредитне навантаження додатково на 3 млрд. грн., сплатили 1 млрд грн відсотків по кредитам і не накопичили достатньої кількості вугілля дає підстави для сумнівів в правильності таких регуляторних підходів

Додаток 2. Динаміка обсягів фінансування Інвестиційних програм підприємств електроенергетики за 2014-15 роки (Постачальники)

Коротке резюме.

  1. Збільшення інвестпрограм по енергопостачальним компаніям у 2015 році приблизно на 500 млн.грн відбулося у червні-серпні 2015року.
  2. Джерелом фінансування визначено «невикористані кошти на інвестпрограми 2014 року (?!). Наскільки виправданим було це рішення?
  3. Величезна диференціація у підходах до рівня змін інвестпрограм між компаніями у 2015 році у порівнянні з 2014 роком. Різні компанії-різні підходи.

Додаток 3. Джерела фінансування Інвестиційних програм постачальників електроенергії в 2015 році

Коротке резюме.

  1. Джерелами фінансування для енергопостачальних компаній визначено:
  • амортизація – 1142 млн.грн;
  • прибуток – 102 млн.грн. (для окремих компаній)
  • реактивна енергія – 824 млн.грн
  • небаланс ТВЕ – 828 млн.грн
  • невикористані кошти за попередній рік – 570 млн.грн. 2.
  1. Обєктивним є факт що всі кошти визначених джерел фінансування інвестпрограм енергопостачальних компаній надходять від споживачів.
  2. Доцільність Джерел «Небаланс ТВЕ» «Невикористані кошти№ потребують окремої уваги, оскільки вони де-факто включені в тариф споживачів. Обрунтованість та доцільність у сучасних умовах викликають застереження.
  3. Відкрите притання. Як будуть враховані кошти «реактивної енергії» в стимулюючій методології?

Додаток 1

Додаток 1

Додаток 2

Додаток 2

Додаток 3

Додаток 3

 

Може зацікавити

ЄУЕА-УВЕА
XIII Міжнародний Український енергетичний форум