Що буде з ОЕС України коли сплине термін виконання заходів і зобов’язань по скороченню викидів

Що буде з ОЕС України коли сплине термін виконання заходів і зобов’язань щодо скорочення викидів

ГС «Всеукраїнська Енергетична Асамблея» розпочинає публікацію розділів Аналітичного звіту «Економічно-обґрунтований підхід до запровадження Національного плану скорочення викидів (НПСВ) в Україні на підставі досвіду скорочення викидів у повітря шкідливих забруднюючих речовин великими спалювальними установками в Європі», підготовленого Інститутом економіки та прогнозування НАН України у співпраці з Doradztwo Gospodarcze Krzysztof Rogulski на замовлення ГС «Всеукраїнська Енергетична Асамблея».

Сьогодні до Вашої уваги пропонується «Резюме звіту та рекомендації».

Як відомо, вітчизняна енергетика зараз перебуває у масштабній кризі, яка зачепила всі без виключення види генерації. Проте Україна свого часу взяла зобов’язання перед Енергетичним Співтовариством щодо скорочення шкідливих викидів, виконувати які доведеться саме тепловій генерації. Зрозуміло, що за умов, коли більшість ТЕС переведені у простій, видобуток вугілля майже припинився через закриття шахт, і, як наслідок, фінансовий стан енергетичних компаній вкрай незадовільний, виконати вимоги НПСВ тепловій генерації буде дуже складно.

Якщо ж ми взяли зобов’язання перед Європою, логічним було б і у питанні скорочення шкідливих викидів йти теж шляхом, що пройшла Європа, де теплова генерація не залишалась на одинці зі своїми проблемами.

Необхідно також пам’ятати, що реалізація вимог НПСВ є умовою роботи теплової генерації, а повноцінна робота теплової генерації – це, у свою чергу, запорука енергетичної безпеки та стабільності енергопостачання.

Крім того, за 5 років, впродовж яких здійснювались розробка, узгодження та затвердження НПСВ, в українській енергетиці відбулися критичні технічні зміни, також кардинально змінився політичний ландшафт країни.

Отже, з урахуванням цього, давайте разом спробуємо  знайти відповідь на питання: що буде з тепловою генерацією, а разом з тим і з ОЕС України від сьогодні, коли термін виконання заходів і зобов’язань по скороченню викидів вже настав аж до  завершення реалізації НПСВ, тобто 31 грудня 2033 року?

 

РЕЗЮМЕ ЗВІТУ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ

 

За темою:

Економічно-обґрунтований підхід до запровадження Національного плану скорочення викидів в Україні

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні