Іван Плачков

Як подолати кризу в енергетичному комплексі України

Онлайн включення до ефіру телеканалу «Україна 24» 27 квітня 2020 року Голови Ради Громадської спілки «Всеукраїнська Енергетична Асамблея» Івана ПЛАЧКОВА.

Як стабілізувати роботу енергосистеми, подолати кризу в енергетичному комплексі України та чому необхідно забезпечити своєчасну та у повному обсязі сплату споживачів за використані енергоресурси?

Такими були основні питання, що обговорювались у студії програми «Україна з Тиграном Мартиросяном».

І. Плачков наголосив, що сьогодні ситуація в енергетиці є дуже складною. Галузь вже перебуває у наймасштабнішій кризі за всю історію незалежної України. Ця криза почалась не вчора – ми послідовно та поетапно йшли до неї протягом останніх п’яти років через те, що питання енергетики були надзвичайно заполітизовані, а функціонування паливно-енергетичного комплексу залишалось під жорстким адміністративним управлінням в той час, коли вся економіка країни вже працювала за ринковими принципами.

«Накопичилися величезні борги енергокомпаній – до 30 млрд грн боргів, які були на час запровадження нового ринку електроенергії, додались ще 12 млрд грн, що виникли вже під час роботи нового ринку.

На жаль, вони продовжують зростати, особливо за умов збільшення несплачених рахунків за енергоресурси», - так він охарактеризував стан справ в енергетиці. Загальний борг в електроенергетичному секторі І. Плачков оцінив в близько 50 млрд грн, а борг в паливно-енергетичному комплексі в цілому, з врахуванням сфери житлово-комунальних послуг (газ, вода), – близько 200 млрд грн.

Він звернув увагу на те, що сьогодні також спостерігається різке падіння рівня платежів. Це все призвело до того, що практично всі вітчизняні енергокомпанії опинились у скрутному фінансовому становищі. Наприклад, державна компанія «Енергоатом» змушена шукати кошти на виплату зарплати своїм співробітникам та сплату податків. І це при тому, що ця високотехнологічна компанія має виконувати роботи з забезпечення енергетичної безпеки, а також режимні заходи в у мовах роботи під час карантину.

Крім того, наразі зупинені більшість теплових електростанцій в першу чергу через імпорт електроенергії та вугілля з РФ та Білорусі. В той же час, на складах ТЕС збільшувались запаси власного вугілля, яке вони не можуть переробити.

Без коштів також залишились збутові підприємства, в них накопичились колосальні борги, вони не в змозі забезпечити себе поточними матеріалами та обладнанням. Підприємства змушені відправляти співробітників у неоплачувану відпустку, або взагалі звільняти. І це далеко не всі ознаки кризи, що охопила енергетику України.

Як очільник «Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї», фахівці якої постійно слідкують за ситуацією в енергетиці, І. Плачков окреслив декілька першочергових заходів, які необхідно вжити для невідкладного подолання кризових явищ у паливно-енергетичному комплексі.

По-перше, необхідно прийняти Проект Закону №2386 «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії», який вже пройшов профільний комітет та містить конкретні пропозиції з вирішення проблеми заборгованості.

По-друге, в жодному разі не можна відновлювати постачання електроенергії з РФ та Білорусі, натомість необхідно максимально завантажувати вітчизняні електростанції.

По-третє, розробити баланс виробництва та споживання електроенергії, який би зміг збалансувати обсяги виробництва «Енергоатома», «Укргідроенерго» та теплових електростанцій.

По-четверте, треба вирішити проблеми «зеленої» генерації – вона повинна виходити на ринок з прогнозованими обсягами виробництва та нести відповідальність за небаланси. Крім того, шляхом переговорів треба переглянути тарифи для «зеленої» генерації та вирішити проблему заборгованості перед нею.

При цьому не потрібно забувати про вирішення кадрових проблем у галузі, адже зараз в більшості компаній замість керівників працюють виконуючі обов’язки, тому треба невідкладно призначити керівників енергокомпаній, зокрема «Укренерго» та «Енергоатома».

Водночас І. Плачков заявив, що навіть якщо зараз замість виконувача обов’язки міністра енергетики призначити міністра, його повноважень не буде достатньо для вирішення всіх проблеми енергетики, оскільки складно буде координувати роботу енергетичних підприємств, що підпорядковані різним міністерствам та відомствам. Для цього потрібно створити міжвідомчу комісію на чолі із прем’єр-міністром за участі представників Мінеконерго, Мінфіну, Мінекономіки, МЗС, Державної фіскальної служби, НКРЕКП, Укренерго, найкрупніших операторів в енергетиці.

Доцільно також ввести до складу Уряду посаду першого віце-прем’єр-міністра, який би щоденно координував енергетику, питання ЖКХ, реальний сектор економіки. На завершення І. Плачков наголосив на необхідності обов’язковості сплати усіх рахунків за спожиті енергоресурси, щоб не виникла ситуація, коли енергетичні компанії–банкроти вже не зможуть надавати споживачам свої послуги з енергопостачання.

Може зацікавити