Енергобаланс є необхідним, проте недостатнім кроком для подолання кризи в енергетиці

Енергобаланс є необхідним, проте недостатнім кроком для подолання кризи в енергетиці

29 квітня 2020 року Голова Ради Громадської спілки «Всеукраїнська Енергетична Асамблея» Іван ПЛАЧКОВ прокоментував телеканалу «Україна 24» оновлений Прогнозний енергетичний баланс, що його нещодавно опублікувало Мінекоенерго, а також ситуацію в енергетиці.

Він, зокрема, наголосив, що енергобаланс у сучасних умовах є рівнянням з багатьма невідомими.

  • По-перше, він був розроблений за умов безпрецедентного зменшення обсягів споживання енергії в Україні як з боку економіки, так і населення.
  • По-друге, має місце непрогнозоване збільшення виробництва електроенергії відновлювальними джерелами енергії (ВДЕ).
  • Також у поточному сезоні відзначається рекордно низький рівень води у річках для участі гідроелектростанцій у регулюванні енергосистеми.
  • Атомні електростанції працюють в базовому режимі,
  • Ситуація погіршується критичним фінансово-економічним та технічним станом теплових електростанцій.

Аналізуючи безпосередньо оновлений Прогнозний енергетичний баланс, серед його позитивних моментів І. Плачков підкреслив відсутність в документі імпорту електроенергії до кінця поточного року, а також пропорційне зменшення обсягів виробництва практично по всім типам генерації, включаючи АЕС.

Проте, в енергобалансі досі не відображена зрозуміла позиція по ВДЕ (сонце та вітер), зокрема, залишається питання, чи беруть вони участь в регулюванні енергосистеми, і чи прогнозують обсяг свого виробництва. У цьому контексті він висловив впевненість у тому, що в умовах кризи в енергетиці ВДЕ мають обов’язково брати участь в регулюванні енергосистеми та прогнозувати своє виробництво, при цьому фінансово відповідаючи за це. Для цього в енергобалансі треба передбачити чіткий організаційний та фінансовий алгоритм взаємовідносин з ВДЕ.

Серед інших побажань до Прогнозного енергобалансу І. Плачков зазначив необхідність значного нарощування експорту електроенергії. «В цьому напрямку потенціал є, і над цим треба працювати ще до того часу, коли ми синхронізуємо нашу енергосистему з європейською. Наші сьогоднішні можливості електроенергетики дозволяють експортувати. Я б пропонував навіть робити поступки в ціновій політиці, оскільки надійність енергосистеми має сьогодні першочергове значення», - заявив він.

Разом з цим, на його думку, енергобаланс є необхідним, проте недостатнім кроком для подолання кризи в енергетиці. Тому наступним кроком має бути розробка фінансового балансу, щоб фінансово-економічно збалансувати енергосистему. Для цього потрібно забезпечити 100%-ву оплату поточного споживання електроенергії, запровадити потужну інформаційно-роз’яснювальну роботу серед споживачів.

Крім цього, треба вирішити боргові проблеми на ринку електричної енергії, обсяг яких складає близько 40-50 млрд грн та швидкими темпами продовжує зростати кожного дня.

І. Плачков озвучив свої пропозиції, спрямовані на швидке та ефективне подолання кризи в енергетиці, про які він неодноразово говорив у ЗМІ. Серед них: необхідність невідкладного прийняття законопроекту про врегулювання заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії; посилення координації у сфері управління в електроенергетичному секторі – необхідність скасування усіх адміністративно-політичних рішень, що були прийняті після введення нової моделі ринку електроенергії та спотворили її ринкову ідею; формування повноцінного професійного складу керівництва галуззю - відмова від практики призначення тимчасово виконуючих обов’язків на керівні посади енергетичних компаній.

«Нам також необхідно обов’язково переглянути тарифи на електроенергію – треба їх підвищувати. Потрібно також скасувати перехресне субсидіювання населення за рахунок промисловості», - заявив у підсумку Голова Ради Громадської спілки «Всеукраїнська Енергетична Асамблея».

За темою:

Прогнозний енергетичний баланс України

Може зацікавити

Децентралізована генерація в Україні: потреби та реальні можливості
Енергосистема вчора і сьогодні