Мегавати розбрату

Мегавати розбрату

Учора, на старті ОЗП 2021/2022, обтяженого дефіцитом енергетичного вугілля та газу, ми всі могли спостерігати медіа битву енергетичних титанів. НЕК «Укренерго» та ДТЕК зійшлися в навколо активації 2 листопада 2021 року аварійної допомоги на постачання електроенергії: 500 МВт з Білорусі та 100 МВт зі Словаччини.

Насправді ця подія у вигляді аварійної допомоги, імпорту електроенергії або обмеження власних споживачів насувалася вже давно, а в останні дні стала майже невідворотньою. Енергосистема працювала практично без резервів заміщення. Як в Бурштинському острові так і в ОЕС України в цілому. Імпорт електроенергії в Бурштинський острів припинився.  Його зупинили високі  ціни в Європі та невідповідний рівень прайскепів в острові – економічно стало невигідно. Імпорт зі сходу, ще не почався. Але за нього трейдери б’ються. По правилам та без – там є за що поборотися. Бурштинська, Добротворська та Калушська ТЕС залишилися  сам на сам із споживачами в острові. І працювали практично повним складом обладнання. Якщо щось станеться нештатне, то допомоги чекати немає звідки, тільки аварійна. Що власне і сталося 2-го листопада.  

НЕК «Укренерго», як ніхто, володіє повною інформацією, що дефіцит вугілля, дорогий газ, втрата (і вже давно) нормованих кодексом системи передачі резервів потужності на сьогодні не дають жодних шансів ОЕС України безболісно та без втрат пройти ОЗП 2021/2022. Але перше, можна сказати тренувальне, випробування на єдність в подоланні викликів та загроз було провалене. Замість єднання ми отримали медійно підживлений розбрат і  репутаційні втрати, що кратно перевищують втрати від високих цін на аварійну допомогу.  02 вересня НЕК «Укренерго» після того, як запросила з Білорусії аварійну допомогу на постачання електроенергії для підтримки енергосистеми України, розмістила на своєму офіційному сайті інформацію, що основною причиною дефіциту потужності стала підвищена аварійність на блоках ТЕС, які належать ДТЕК. Як в Бурштинському острові та і в ОЕС України.

І крапка. Жодних інших причин.

І саме цей факт вибіркоого підходу до публічного оприлюднення причин і став, на наш погляд,  тригером непорозумінь.  З відповіддю в приватній генерації ДТЕК не забарилися. Там зажадали від «Укренерго» спростування звинувачень у зриві балансування енергосистеми та заявили про політичний тиск, назвавши його «спробою перекласти відповідальність за провальну енергетичну політику країни з чиновників на енергетиків та шахтарів».

В результаті вийшов «хайп» далекий від істини та який, тим не менше, розлетівся по медіа, як гарячі пиріжки - Виновен! 

Що ж відбулося насправді?

Ми вже неодноразово в своїх публікаціях згадували, що і ОЕС України і Бурштинський острів з підвищенням максимуму споживання в жовтні до 20,4 - 20,6 ГВт працювали без резервів потужності, але споживання електроенергії було збалансовано. Це був хиткий баланс.

Напередодні АЕС, та ТЕЦ працювали рівним графіком та забезпечували базову частину добового графіка навантаження. ГЕС в маневровому режимі, відновлювана енергетика - як вийде з надією на сонце і вітер,  теплові електростанції, як належало, замикали баланс у всі години доби. Більшість енергоблоків Центренерго та газові ТЕЦ  за відсутності вугілля на складах та стрімкого зростання цін на газ, вже протягом декількох місяців взагалі недоступні для диспетчерів НЕК Укренерго. Згадані НЕК Укренерго Бурштинська ТЕС та Курахівська ТЕС починаючи з літа працювали майже повним доступним складом та заміщували всі втрати іншої генерації. Напередодні інциденту все було збалансовано, але без резервів на заміщення.

Нагадаємо, приблизно за таким сценарієм розгорталися події і в листопаді 2014 року, коли після аварійної зупинки атомного енергоблока на АЕС розпочалися віялові обмеження споживання електроенергії.    

Якщо відкинути деталі, ситуація на ринку та активація аварійної допомоги 2 листопада 2021 року була зумовлена збігом кількох факторів, а саме:

  1. Погіршення погодних умов та зменшення генераціі СЕС та ВЕС електроенергії (в денний період генерували приблизно на 1000 МВт).
  2. Природнє зростання споживання електроенергії в ОЕС України на цей період року, а також в звязку з зниженням температури навколишнього середовища.
  3. Простій від 17 до 20 енергоблоків станцій «Центренерго» та ТЕЦ за причини «Відсутність палива» (відсутність вугілля та газу), які не змогли компенсувати нестачу потужностей, аварійної зупинки двох енергоблоків 200 МВт Бурштинська ТЕС та Кураховська ТЕС, які раніше і не помітили б.
  4. Ну і за рядками цього посту залишаються причини зашиті в правилах ринку.

Що маємо в  залишку?

  • Незлагоджену та не скоординовану роботу ПЕК України;
  • Емоційний осад та висновок, що розбрат серед однодумців невідворотно веде до поразки;
  • Перш за все, нам треба вивчити цей урок, всім приборкати емоції, відкинути політику та перейти в площину професійного спільного мислення та дій. Попереду нас чекають більш суворі іспити та погодні умови.
  • А ще з надією чекамо «лодки» з вугіллям.

Може зацікавити

Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень
Енергосистема вчора і сьогодні
Імпорт електроенергії