Щодо цінових обмежень на ринку електроенергії України

Щодо цінових обмежень на ринку електроенергії України

Голові Національної комісії, що здійснює
державне регулювання у сферах енергетики
та комунальних послуг
Ущаповському К.В.

Щодо цінових обмежень на ринку електроенергії України

Шановний  Костянтине Валерійовичу!

 Користуючись нагодою, засвідчуємо Вам свою повагу та звертаємося до Вас з наступного приводу.

Внаслідок енергетичного терору з боку росії енергосистема України зазнала значних втрат і руйнувань. Була пошкоджена кожна друга підстанція, та два десятки енергоблоків ТЕС. Нещодавно росія вкотре завдала серйозного удару по енергосистемі знищивши дамбу Каховської ГЕС. Окрім того, що це жахлива екологічна катастрофа, це ще й створює нові складнощі для роботи нашої енергосистеми. Внаслідок підриву станції ми втратили близько 500 МВт потужностей «зеленої» генерації на півдні України, а також «Укргідроенерго» почало скорочувати виробництво електроенергії на інших ГЕС та ГАЕС.

Ситуація в енергосистемі важка, але поки що стабільна. Проте вже треба думати про майбутнє, оскільки ситуацію ускладнюють проблеми, які роками існують на енергоринку та викривлюють його фінансовий стан. Наразі одна з головних проблем енергосектору – це штучні цінові обмеження на ринку електроенергії, або так звані прайс-кепи.

Через ці обмеження енергогенеруючі компанії вимушені продавати електроенергію у збиток, що ставить під загрозу стабільне функціонування енергосистеми та проходження наступного опалювального сезону. Варто також додати, що через зростання цін на метал, газ дизпаливо, транспортні та ремонтні послуги зросла собівартість виробництва електроенергії. Також на її зростання впливає необхідність фінансування відновлювальних робіт та заміни пошкодженого обладнання.

При діючих цінових обмеженнях генеруючі компанії не можуть належним чином готуватись до наступної зими, оскільки вони не мають змоги накопичувати необхідні для цього кошти. Зараз енергетикам потрібні мільярди гривень на відновлення обладнання та його підготовку до наступної зими, а враховуючи можливість нових атак вони мають бути забезпечені коштами для оперативного реагування та ремонтів.

Ще одна причина для скасування цінових обмежень на ринку – це можливість імпорту електричної енергії в обсягах, які необхідні споживачам. Прайс-кепи роблять імпорт електроенергії економічно недоцільним, що не дає європейській електроенергії заходити в нашу енергосистему, коли це найбільш необхідно.

Через це зараз в години дефіциту системний оператор НЕК «Укренерго» вимушений просити у сусідніх країн аварійну допомогу для енергосистеми, що дорожче, ніж імпорт. Враховуючи ризики можливих обстрілів енергосистеми взимку, наявність можливості альтернативного джерела постачання енергії є необхідним заходом, щоб вберегти країну від блекауту.

Регулятор мусить невідкладно діяти і остаточно скасувати цінові обмеження, які фактично блокують «страховку від блекауту» — вільний імпорт з Європи. Це наш єдиний шанс вистояти і пройти майбутню зиму.

Скасування ручного регулювання на ринку електроенергії також дозволить продовжити лібералізацію ринку електричної енергії та інтеграцію енергосистеми України з об’єднаною енергосистеми Європи ENTSO-E. Варто зазначити, що об’єднані, синхронізовані в ціні ринки зможуть миттєво реагувати на запит енергосистеми – отримати ресурс при дефіциті і віддати надлишки. Зараз це критично важливо.

Враховуючи вищезазначене просимо Вас зняти будь-які цінові обмеження на всіх сегментах ринку електроенергії. Це дозволить покращити ситуацію в енергетиці та дасть змогу належно підготувати енергосистему до зими. Хочемо запевнити, що скасування граничних цін не призведе до суттєвого зростання цін на електроенергію, а в окремі години вона буде коштувати менше, ніж зараз, бо нижнє цінове обмеження також буде скасовано.

Ми сподіваємось, що Регулятор зможе прийняти правильне рішення, яке сприятиме зміцненню енергетичної безпеки країни і матиме позитивний вплив на роботу всієї галузі.

 З повагою

Голова Ради Спілки
І.В. Плачков

Може зацікавити

Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень