Огляд енергетичної галузі станом на 01.08.2017

Огляд енергетичної галузі станом на 01.08.2017

Підвалини реформ в енергетичному секторі. Поточний статус

  1. Закон України «Про НКРЕКП» набув чинності 22 листопада 2016 р. На сьогодні існує загроза невиконання положень Закону про ротацію Членів комісії. Два Члени комісії першої хвилі ротації (6-12-18) звільнено. Конкурсна комісія не призначена. Перша ротація не відбулася.
    Статус.За останній місяць змін не відбулося. Виникала загроза зриву другої хвилі ротації.
  2. Закон України «Про ринок електричної енергії» набув чинності 11 червня 2017 р. У 3 кв. 2017 р. мають бути виконані першочергові заходи:
    • До 11.08.2017 Регулятору потрібно затвердити порядок здійснення сертифікації оператора системи передачі.
      Статус. Виконання очікується своєчасно;
    • До 11.09.2017 КМУ затвердити порядок надання підтримки виробникам, що здійснюють комбіноване виробництво електричної та теплової енергії на теплоелектроцентралях.
      Статус. Проект положення в стадії розробки. Дата оприлюднення поки невідома. Основна загроза та бар’єр: майже всі державні ТЕЦ знаходятся в різних стадіях банкрутства. Питання гармонізації відносин з НАК Натогаз не вирішено;
    • До 11.09.2017 КМУ розробити та внести на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо особливостей погашення заборгованості за електричну енергію, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії.
      Статус. Проект в стадії розробки. Існує загроза невиконання у встановлений термін.
    • Регулятору до дати початку дії нового ринку електричної енергії забезпечити відсутність перехресного субсидіювання між різними категоріями споживачів.
      Статус. Позиція НКРЕКП не оприлюднена.
  3. Енергетична стратегія України до 2035 року. Проект підготовлений та узгоджений Управляючим Комітетом. На тепер знаходиться на узгоджені в органах державної влади. Наступний крок – затвердження КМУ, дата поки не узгоджена. За тим – розробка та затвердження дорожньої карти.
    Статус. За останній місяць змін не відбулося.
  4. Пропозиція. Прогнозний баланс енергоносіїв (енергетичний баланс) на коротко-сердньо-довгостроковий період та, відповідно, підтримуюча фінансова модель – є обов’язковими складовими дорожньої карти Енергетичної Стратегії.
  5. НКРЕКП завершило підготовку нормативної бази до впровадження RAB – регулювання ліцензіатів. Дата впровадження та економічний прогноз наслідків для споживачів та інших учасників ринку електроенергії не оприлюднені.

 

Читати повністю: Огляд енергетичної галузі станом на 01.08.2017 у форматі Acrobat

 

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»