Огляд енергетичних ринків

Спекотна осінь

Огляд енергетичних ринків

«Спекотна осінь» - влучна назва конференції, яка відбулася 08 вересня 2021 року під проводом Energy Club. Про виступ Івана Плачкова на першій сесії конференції під назвою «Чи встигне Україна вчасно підготовити галузь енергетики до осінньо-зимового періоду 2021-2022 року» ми розповімо в наступному репортажі.

А перед цим вашій увазі пропонуємо аналітичні матеріали щодо того, що відбувається з цінами на суміжних європейських ринках енергоносіїв (вугілля, газу, нафти, електроенергії), які Україна безальтернативно буде закуповувати по імпорту для проходження ОЗМ 2020/22 та електроенергії по імпорту з РФ та РБ якої Україна буде намагатися уникнути.

Імпортне вугілля вже «поїхало» та «поплило» в Україну – без нього в ОЗМ 2021/22 не обійтися і це вже доведений факт. Питання тільки в тому, чи встигнемо. И чи знайдемо для цього кошти. Саме про це розгорнулася дискусія на першій сесії конференції.

Декілька фактів про вугільну імпортозалежність: 

  • Луганська ТЕС по логістиці на 100% залежна від вугілля з Російської Федерації. Інших шляхів доставки вугілля немає;
  • Єдиний вугільний блок 800 МВт Слов'янської ТЕС Донбасенерго на 50% залежить від імпорту АШ. (складна модернізація з переведення на спалювання вітчизняного газового вугілля не завершена);
  • Криворізька ТЕС з блоками 300 МВт за встановленим обладнанням на 70% залежить від імпорту вугілля марки АШ;
  • Трипільська, Зміївська ТЕС Центренерго також мають у своєму складі немодернізовані «ашові» енергоблоки, які прогнозовано будуть затребувані диспетчером;
  • Видобуток вугілля вітчизняного походження газових марок останні 5-6 років суттєво скоротився і в цьому році теж буде закупатися по імпорту.

Динаміка цін на енергоносії на суміжних європейських ринку представлена на слайдах Огляду 2-4 за посиланням

 

Огляд енергетичних ринків станом на 09.09.2021

 

Архів оглядів

 

Може зацікавити

ОЕС України