Огляд енергетичної галузі станом на 02.12.2021

ТАК ВИГЛЯДАЄ «РОБОТА З КОЛІС»

В ОЕС України на сьогодні все відносно збалансовано.  Поки відносно тепло. Імпорт електроенергії 400-800 МВт, в роботі 13-14 енергоблоків АЕС, води поки «не має», ТЕЦ за високої ціни на газ знизили навантаження з 2,5 ГВт в минулому році до 1,0 -1,2 ГВт, навантаження джерел ВДЕ коливаються разом з сонцем та вітром. В нічні години в ОЕС України час від часу виникають, так звані, несумісні режими, коли вже немає кого розвантажувати, а в пікові години, якщо, що небудь трапиться не передбачуване – не має кого навантажувати.

Але баланс дуже крихкий.

Вугілля немає, третинного регулювання (резервування) тепловими електростанціями на вугіллі немає.

За останній тиждень вугілля на складах ТЕС зростає в основному за рахунок збільшення поставок. За останню добу склади зросли на 8 тис. тонн, залишок на 03.12.21 складає 410 тис. тонн. Надто замало. 

Добове навантаження ТЕС по сумі генеруючих компаній в жовтні – листопаді залишається практично незмінним – нічний мінімум  приблизно 3 ГВт, в вечірній пік – 5-5,5 ГВт  та за робочу добу стабільно спалюють в середньому 48-52 тис. тонн вугілля.  Такий режим на сьогодні одночасно  є і мінімумом  (за критеріями безпеки) і максимумом (за відсутності достатніх запасів на складах ТЕС).

У розрізі окремих генерацій в навантаженні великі перекоси. Центренерго поки лідер з мінімального навантаження серед інших генеруючих компаній за критерієм  запасів вугілля на складах та недостатніх підходів вугілля.

Є імпорт електроенергії чи немає, 400 МВт чи 900 МВт, в роботі знаходяться 12 атомних блоків чи 14 – на роботу ТЕС та економію вугілля на ТЕС на сьогодні це майже не впливає, 48-52 тис. тонн вугілля спалюється в робочий день.   

Такий режим роботи ТЕС оцінюється, як наближений до мінімально-оптимального за умовами критеріїв безпеки з первинного та вторинного регулювання. При 14 працюючих атомних блока для надійності не вистачає в резерві 3-4 вугільних енергоблоків, але запаси вугілля не пускають.   

Приблизно так виглядає «робота з коліс» в ОЕС Україні – люба непередбачена зупинка атомного чи теплового енергоблока викликає збурення – чим замістити?

На сьогодні доступні три опції: газ, збільшення обсягу імпорту, обмеження споживання.

І  ще в активі маємо важливий людський фактор: професіоналізм та відповідальність енергетиків. 

В пасиві залишаються дійсні причини, що призвели до такого нестабільного та небезпечного стану ОЕС України під назвою  «робота з коліс» взимку.

 

Читати повністю: Огляд енергетичної галузі станом на 03.12.2021

 

Архів оглядів

 

Може зацікавити

Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень