Останні зміни ПСО відкривають доступ промисловості до атомної електроенергії

Всеукраїнська Енергетична Асамблея: Останні зміни ПСО відкривають доступ промисловості до атомної електроенергії

За інформацією Міністерства енергетики та захисту довкілля України, 20 травня 2020 року Уряд схвалив постанову «Про внесення змін до Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії».

Відповідно до документу, розробленого Мінекоенерго для реалізації завдань Антикризового енергетичного штабу, частка обов'язкового продажу НАЕК «Енергоатом» своєї електроенергії держпідприємству «Гарантований покупець» знижена із 85% до 80%.

Водночас постанова дозволила «Енергоатому» продавати 5% прогнозного обсягу відпуску електроенергії, затвердженого у прогнозному балансі енергосистеми на відповідний місяць, за двосторонніми договорами на спеціальних сесіях електронних аукціонів. Таким чином підприємство відпускатиме 80% своєї електроенергії «Гарантованому покупцеві» за спеціальними зобов'язаннями, 15% – на ринку «на добу наперед» (РДН), як це передбачено законом «Про ринок електроенергії», та 5% – на електронних аукціонах за двосторонніми договорами.

Громадська спілка «Всеукраїнська Енергетична Асамблея» вважає ухвалення цієї постанови одним з необхідних кроків, направлених на вдосконалення системи спеціальних обов'язків на ринку електроенергії, на подолання кризи в електроенергетичному комплексі та оздоровлення енергетичної галузі країни в цілому.

Такі нормативні зміни допоможуть покращити фінансову ситуацію ДП «Гарантований покупець» та інших учасників ринку електричної енергії, зменшать профіцит електроенергії на РДН, а також зменшать адміністративний вплив на ринкове ціноутворення. У свою чергу, НАЕК «Енергоатом» отримає додатковий гарантований ринок збуту виробленої електроенергії.

Це також відкриє промисловим підприємствам можливість купівлі електроенергії у держкомпанії «Енергоатом» за двосторонніми договорами. Так, підприємства із високою часткою електроенергії у собівартості продукції відтепер отримають доступ до атомної електроенергії за довготривалими контрактами за конкурентними цінами.

 

За темою:

Кабмін ухвалив перші рішення для реалізації антикризових заходів в енергетиці
Комітет Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ підтримав рішення Антикризового енергетичного штабу
Антикризовий енергетичний штаб

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»