Меморандум Уряду з інвесторами ВДЕ

ВЕА: Домовленості між Урядом та інвесторами щодо розвитку сектору зеленої генерації необхідно досягнути найближчим часом

Як відомо, однією з найбільш гострих проблем на енергетичному ринку України є необхідність врегулювання відносин з інвесторами у відновлювальні джерела енергії (ВДЕ).

Чи могли ми спрогнозувати, що фінансові наслідки бурного старту  зеленої енергетики в 2016 -2017 роках стануть непідйомними для споживачів вже в кінці 2019 року? Могли, але не зробили. Тепер де факто стоїмо на порозі «зеленого дефолту».

Чи могли ми передбачити такий сценарій, а також технічні аспекти в прийнятому під овації Закону про ринок електричної енергії в 2017 році, а потім в Енергетичній Стратегії до 2035 року? Могли, але не зробили. І за технічними аспектами об’єднана енергосистема виявилася неспроможною прийняти частку зеленої енергії навіть 10% у загальному виробництві електроенергії. Але, попри все, законодавчо взяли обов’язок прийняти та оплатити «зелену енергію».

Чи є вихід з такої непростої ситуації?  Вважаємо так, є.

Сектор відновлюваної енергетики, в який лише міжнародні компанії інвестували близько 2,5 млрд євро, можна вважати одним з прикладів успішних історій про залучення іноземних інвестицій в Україні.  

Протягом багатьох років проекти з розвитку ВДЕ успішно підтримують економічне зростання України завдяки прямим іноземним інвестиціям і тому ми підтримуємо  дії Уряду, спрямовані на якнайшвидше підписання на добровільних засадах меморандуму про взаємне порозуміння із інвесторами.

У цьому зв’язку Асамблея також висловлює підтримку пропозицій, викладених у зверненні інвесторів, яка включає в себе компромісні кроки, спрямовані на добровільну значну реструктуризацію «зелених» тарифів. 

Взаємний прояв готовності інвесторів та Уряду України до співпраці з метою винайдення компромісного рішення дозволить забезпечити гармонічний розвиток галузі на найближчі роки.

Також, Асамблея вважає, що вибраний сторонами шлях переговорів, хай і непростих, є свідченням позитивного сигналу для інвесторів, адже вживаються всі заходи задля збереження інвестицій та вирішення всіх нагальних питань шляхом досягнення консенсусу без застосування практики вирішення спорів у міжнародних арбітражах.

За всіх обставин, громадська спілка «Всеукраїнська Енергетична Асамблея» закликає уряд України якнайшвидше реалізувати досягнуті домовленості та підписати Меморандум з інвесторами у ВДЕ, як одну з необхідних передумов фінансово-економічного збалансування роботи енергосистеми.

 

За темою:

Кабмін ухвалив перші рішення для реалізації антикризових заходів в енергетиці
Щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлювальної енергетики
Важливо залучати малих та середніх гравців на ринок ВДЕ
Про інтеграцію ВДЕ, анбандлінг Укренерго та маніпуляції
Заява ЄУЕА та УВЕА щодо ситуації навколо «зеленого» тарифу

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень