ПАТ «Донбасенерго»

Критична ситуація на ринку електричної енергії України зумовлена низкою регуляторних обмежень

Всеукраїнська Енергетична Асамблея підтримує занепокоєння, що висловило ПАТ «Донбасенерго» у зв’язку з критичною ситуацією на ринку електричної енергії України, викликаною низкою регуляторних обмежень.

Ці обмеження спричинили викривлення ринку електроенергії та поставили на межу збитковості підприємства теплової генерації, яка традиційно пов'язана не лише з енергетичною галуззю, а й з вуглевидобувною.

Сьогодні ситуація виглядає таким чином, що теплову генерацію четвертий місяць поспіль намагаються знищити, не дочекавшись поступового та прогнозованого завершення її історичної місії та контрольованого виводу з експлуатації.

Ми приєднуємось до вимог ПАТ «Донбасенерго» на адресу регулюючих органів невідкладно вжити дієвих заходів з метою стабілізації ринку електричної енергії.

Ми також закликаємо при прийнятті антикризових заходів врахувати аргументи, що:

  • рішення, чим повноцінно замінити теплову генерації ще не знайдено;
  • сьогодні теплова генерація є одним із гарантів надійності Об’єднаної енергосистеми України;
  • теплова генерація є ключом до об’єднання з ENTSO-E;
  • на плечах теплової генерації виросла і змужніла атомна, а тепер набирає сили «зелена» генерація і їй допомога ще потрібна;
  • передчасне та непрогнозоване знищення теплової генерації швидкими темпами потягне за собою соціально-економічні та політичні наслідки, оскільки наразі в ній, разом з вуглевидобувною та машинобудівною галузями, зайняті сотні тисяч працівників.

І наостанок, ще один аргумент нагадування, щоб не пропустити «точку неповернення».

Схожий кейс з непрогнозованими негативними наслідками в пасиві державного управління в енергетиці вже є. Ми всі його спостерігаємо, – невпинна щорічна руйнація державної вугільної галузі країни починаючи з 2015 року і до нині, вже майже без будь-якого шансу змінити на краще.

За темою:

Доля теплової генерації

Може зацікавити

Децентралізована генерація в Україні: потреби та реальні можливості
Порядок розподілу електроенергії для споживачів
Слідами енергетичних новин