Заява ВЕА

Заява Всеукраїнської Енергетичної Асамблеї щодо публікації 1 квітня 2020 року на сайті компанії Интерпайп новини відносно зростання цін на електроенергію за останній тиждень березня

 Відразу маємо зауважити, що саме нас спонукало виступити з цією заявою. Не сам факт занепокоєння компанії від зростання ціни, а те що стиль та подача цієї новини, розповсюдженої іншими медіавиданнями,  мають всі  ознаки чергового маніпулювання та введення в оману суспільства.

Першою і основною маніпуляцією  є  вибраний період порівняння – попередній тиждень, і 35% відсотків виглядають дійсно загрозливо. Ось цитата з новини (мовою оригіналу):   

«В последнюю неделю марта в Украине зафиксирован резкий рост цен на электроэнергию для промышленных потребителей. Тариф вырос с 1,3 грн. за кВт·час до беспрецедентных 1,68 грн. за кВт·час, или на 35% по отношению к февралю».

При більш детальному розгляді виявиться, що до початку введення роздрібного ринку електроенергії з 1-го січня 2019 року ціни для споживачів першого класу Дніпропетровської області у грудні 2018 року складали 1, 64 гривні за кіловат годину.

Тобто ціна на електрику тільки в кінці березня 2020 для заводів Інтерпайп досягла рівня 2018 року, а до цього була суттєво нижче. Висновок з цього можна робити який завгодно, тільки не «безпрецедентне зростання».  А «безпрецедентне зростання»  - це медіатиск і ніщо інше.       

Таким же чином, вибудувані і інші аргументи, що за суттю штовхають Уряд до нових  неринкивих впливів на конкурентний ринок електроенергії, який вже й так потерпає та руйнується від адміністративних дій, що були вчинені раніше.    

З цією метою представники  просять «здійснити заходи по недопущенню підняття ціни» електроенергії, яка виробляється НАЕК «Енергоатом». Фактично, Кабінет міністрів та НКРЕКП закликають до лобіювання комерційних інтересів за рахунок провідної державної енергогенеруючої компанії НАЕК «Енергоатом».

Друга причина, чому ми звертаємося з відкритою заявою, нагадати, що таким же чином і за такими ж аргументами феросплавні заводи у липні – серпні 2019 року зчинили безпрецедентний але успішний судовий, моральний та медіа тиск на владу та НКРЕКП.  Тиск, в результаті якого врешті решт домоглися преференцій у вигляді перекладання витрат з НЕК «Укренерго» на Гарантованого покупця, та відповідно на Енергоатом.   В результаті Енергоатом мимоволі  став  дотувати великі приватні підприємства підключені до мереж НЕК «Укренерго», рівно як всі інші види генерації.

А ринок електроенергії з того часу поступово сповзає у сектор колапсу, бо саме в той час були зруйновані всі основні принципи побудови ефективного ринку електроенергії і розпочався процес руйнації генерації електроенергії.  

І остання причина звернення. 

Ми прагнемо упередити та застерегти Уряд, НКРЕКП та інші державні інституції від подальших ситуативних та непрогнозованих дій, а направити зусилля на пошук оптимального узгодженого рішення для забезпечення ефективної роботи конкурентного ринку електричної енергії. 

Бо  неможливо  змиритися з фактом, що  приватні великі  промислові підприємства, які вже десятиліттями самі працюють в реальних світових ринкових умовах поки ніяк не можуть змиритися з ринковим ціноутворенням на ринку електроенергії і намагаються за нагоди повернути галузь в адміністративні зарегульовані лещата.

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»