Щодо корпоратизації НЕК «Укренерго»

Всеукраїнська Енергетична Асамблея закликає Президента і Прем’єра втрутитися у ситуацію навколо корпоратизації НЕК «Укренерго»

Президенту України
Порошенку П.О

Прем’єр-міністру України
Гройсману В.Б.

Відкрите звернення

Громадська Спілка «Всеукраїнська Енергетична Асамблея» цією публікацією хоче привернути Вашу увагу до конфліктної ситуації, яка впродовж жовтня 2018 року склалась навколо компанії НЕК "Укренерго", яка здійснює оперативно-диспетчерське управління українською енергосистемо та є ключовим стратегічним підприємством електроенергетичної галузі.

Непорозуміння та відкритий конфлікт між Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та НЕК "Укренерго", який вийшов у публічну площину стрімко розвивається та загрожує масштабними негативними наслідками для всього енергетичного сектору, аж до зупинення процесу реформування ринку електроенергії.

Зокрема, порушення термінів корпоратизації та сертифікації ДП "НЕК «Укренерго" як обов’зкової законодавчої умови створення незалежного оператора системи передачі невідворотньо викличе ланцюгову реакцію та зрив термінів впровадження повномасштабного ринку електричної енергії. Узгоджений процес синхронізація Об’єднаної енергосистеми України з ENTSO-E також попадає в зону ризику бути зірваним.

Ситуація, що склалася, викликає занепокоєння у середовищі професійних енергетиків, експертному середовищі, адже, за таких умов, існує реальна загроза, стабільної роботи енергосистеми у кризових ситуаціях (дефіцит паливних ресурсів) в період проходження осінньо-зимового максимуму 2018 – 2019 рр.

Крім того така ситуація навколо НЕК «Укренерго» значно знижує рівень довіри інвесторів та ключових партнерів України в контексті інтеграційних процесів на енергетичному ринку, ставить під сумнів заяви України про європейський вектор розвитку.

Враховуючи зазначене, закликаємо державні органи виконавчої влади оперативно вплинути на врегулювання ситуації, що склалась навколо НЕК "Укренерго" та забезпечити умови для продовження процесу впровадження нової моделі ринку у встановлені законодавством терміни.

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
ОЕС України