Україна запізнюється з підготовкою до опалювального сезону, об’єднана енергосистема вже відчуває дефіцит потужності

Україна запізнюється з підготовкою до опалювального сезону, об’єднана енергосистема вже відчуває дефіцит потужності

Україна запізнюється з підготовкою до опалювального сезону, об’єднана енергосистема вже відчуває дефіцит потужності, - Голова ВЕА Іван Плачков

Підготовка до наступного осінньо-зимового опалювального сезону повинна була початися ще два місяці тому. Якщо ми нічого не почнемо робити до травня, може бути гірше, ніж в 90-і роки. Енергосистема вже сьогодні відчуває дефіцит потужності від 1500 до у 2000 МВт через планові ремонти атомних блоків, відсутності водних ресурсів ГЕС і брак вугілля для теплових електростанцій.

Осінньо-зимовий максимум 2014-2015 рр пройшов з досить серйозними проблемами: аварійними відключеннями споживачів і загрозою порушення стабільної роботи об'єднаної енергосистеми, на складах електростанцій не було антрацитового вугілля, внаслідок утворився дефіцит генеруючих потужностей. Був укладений непрозорий контракт на купівлю електроенергії в Росії. Паливно-енергетичний комплекс України, як системо- утворююча галузь економіки України, працювала в хаотичному, некерованому режимі, що неприпустимо. Це питання енергобезпеки країни. Я, як енергетик, не розумію алгоритму прийняття рішень уряду, національної комісії (НКРЕКУ), як з точки зору тарифної політики, так і з точки зору підготовки до наступного опалювального сезону і режиму роботи галузі сьогодні.

Якщо ми не накопичимо до жовтня 3 млн. тонн вугілля на складах, буде дуже тривожно входити в зиму. Необхідно встановити збалансований і прозорий тариф, щоб наші шахтарі могли добувати вугілля, а наші електростанції його купувати і виробляти електроенергію. Потрібно вирішити проблему з боргами за електроенергію перед генеруючими компаніями, які вже досягають 20 млрд. грн. Нам необхідно давати роботу своїм шахтарям і завантажувати свої генеруючі потужності. Замість цього, ми купуємо вугілля та електроенергію в Росії і оплачуємо поставки на 100%.

Щоб стабілізувати ситуацію в енергосистемі треба негайно зробити кілька простих речей. Перше - створити міжвідомчу енергетичну комісію під керівництвом віце-прем'єр міністра, куди також увійдуть представники Міністерства фінансів; Міністерства економіки; Генпрокуратури; МВС і СБУ. По-друге - терміново сформувати енергетичний баланс країни, щоб ми розуміли, якою кількістю ресурсів ми володіємо. І найголовніше, подивитися, як ми можемо за короткий термін і з мінімальними вкладеннями підвищити власний видобуток вугілля і газу, збільшити виробництво електроенергії. Сьогодні потенціал наших вугільних підприємств і потенціал наших генеруючих компаній не використаний в тому обсязі, який вони можуть надати. І це категорично неправильно.

Може зацікавити