Про удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії

Про удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії

ВСЕУКРАЇНСЬКА ЕНЕРГЕТИЧНА АСАМБЛЕЯ ЗАКЛИКАЄ ПРИЙНЯТИ ЗАКОНОПРОЕКТ №3658

14 липня 2020 року Верховна Рада України планує зібратися на позачергове засідання. Одним з питань порядку денного є розгляд проекту Закону №3658 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії», зареєстрований 15 червня 2020 року.

Законопроект №3658 має на меті закріпити на законодавчому рівні положення «Меморандуму про взаєморозуміння стосовно врегулювання проблемних питань в сфері відновлюваної енергетики», підписаного 10 червня ц.р. між Урядом України та виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ). Він, зокрема, визначає низку умов, виконання яких необхідне для виходу електроенергетичного сектору з кризи, а саме передбачає зниження тарифів на електроенергію, вироблену на об’єктах ВДЕ.

Асамблея вважає необхідним у стислі терміни розглянути та прийняти законопроект, оскільки це дозволить отримати переваги для держави, територіальних громад та інвесторів. Зокрема це заощадить близько 80 млрд грн видатків, забезпечить близько 20 млрд грн щорічних податкових надходжень сектору ВДЕ. Крім того, воно сприятиме забезпеченню енергетичної незалежності України та посилить позиції об’єднаної енергетичної системи України під час її інтеграції з європейською системою ENTSO.

Крім того, законопроект №3658 дозволить наблизити ситуацію на енергетичному ринку до фінансового оздоровлення, стане одним з необхідних кроків для забезпечення передумов фінансово-економічного збалансування роботи енергосистеми та надійного її функціонування, а також забезпечить належні умови для повернення інвестицій, вкладених в «зелену» енергетику.

За темою:

Основні розбіжності Меморандуму та законопроєкту про реструктуризацію «зеленого» тарифу

Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії

Уряд підписав Меморандум з виробниками «зеленої» електроенергії

Може зацікавити

Децентралізована генерація в Україні: потреби та реальні можливості
Порядок розподілу електроенергії для споживачів