Іван Плачков

Просто закрити шахти та залишити людей без роботи неможливо

6 липня 2020 року Голова Ради Громадської спілки «Всеукраїнська Енергетична Асамблея» І. ПЛАЧКОВ під час телевізійного ефіру на каналі «Newsone» прокоментував ситуацію, що склалася у вуглевидобувній галузі.

Зокрема, він підкреслив, що українська вуглевидобувна галузь з перших років незалежності нашої держави була, є і, на жаль, залишається проблематичною. «Ми з вами були свідками багатьох програм реструктуризації вугільної галузі. Проте вони стосувались лише фінансування та виділення дотацій для закупівлі вугілля, виплати зарплат шахтарям тощо», - нагадав експерт.

«Сьогодні у вуглевидобуванні ми говоримо навіть про кризову ситуацію. Разом з тим, розглядаючи цей сектор енергетики, ми маємо виходити з декількох тез. По-перше, вугільна галузь та вугільна генерація будуть потрібні Україні принаймні до 2050 року. Ми знаємо, що розвинуті країни Європи планують відмовитись від вугільної генерації близько 2045 року.

По-друге, нам зараз потрібно визначитись, скільки нам потрібно генерації, тобто який має бути обсяг видобутку вугілля. Після цього необхідно розробити енергетичний та паливний баланс та вже потім розпочинати роботу з реструктуризації вугільної галузі. Неприпустимо просто так закривати шахти, адже люди залишаться без роботи, цілі містечка залишаться без фінансування, без соціальних програм», - зауважив І. Плачков.

Він також зазначив, що наміри деяких підприємств теплової генерації, зокрема, «Центренерго» відмовитись від використання на свої теплових електростанціях (ТЕС) українського вугілля та перейти на газ, що імпортується з Росії – це абсолютно неправильний підхід. Тим більше, що є рішення уряду України щодо надання пріоритету вітчизняному вугіллю в якості палива на ТЕС. Більше того, вугільна генерація нам потрібна для балансування енергосистеми. А питання щодо закриття шахт і в цілому реструктуризації вугільної галузі потрібно розглядати комплексно. Треба визначитись, які шахти є нерентабельними, і прийняти зважене рішення про їх закриття. При цьому питання соціальної інтеграції шахтарів, що на них працюють, треба вирішувати не паралельно з закриттям шахт, а заздалегідь. 

«Сценарій виходу з цієї скрутної ситуації дуже простий, про що я вже неодноразово говорив. Потрібно ввести повноцінний ринок електричної енергії, позбавивши його будь-якого адміністративного чи політичного втручання. Забезпечити умови, за яких на ринку стануть неможливими спекуляції, а відносини усіх гравців стануть по-справжньому ринковими – це по-перше. По-друге, треба сформувати якісний кадровий склад з управління вітчизняним енергетичним комплексом. Бо сьогодні у нас профільний міністр виконує обов’язки, переважна більшість керівників основних енергетичних компаній – НЕК «Укренерго», НАЕК «Енергоатом» і багато інших, теж виконують обов’язки. Уряд повинен взяти під контроль і координувати роботу усіх цих підприємств. Забезпечити це в сучасних умовах може лише введення посади першого віце-прем’єр-міністра з питань паливно-енергетичного комплексу», - підсумував Голова Ради Громадської спілки «Всеукраїнська Енергетична Асамблея».

Може зацікавити