Основні розбіжності Меморандуму та законопроєкту про реструктуризацію «зеленого» тарифу

«Меморандум про взаєморозуміння…» який Кабмін підписав 10 червня спільно з основними інвесторами у ВДЕ та законопроєкти № 3658, № 3657, які мають на меті імплементувати положення даного Меморандуму в українське законодавство мають ряд розбіжностей.

Про це стало відомо 23 червня з опублікованого учасниками ринку електроенергії тексту «Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлювальної енергетики в Україні», повідомляє ExPro.

Так, у проєкті закону №3658 є пункт про зменшення «зеленого» тарифу для СЕС, які будуть введенні з 1.08.2020 – на 60%, тоді як, в тексті Меморандуму зазначається зниження «зеленого» тарифу для СЕС та ВЕС, що введені з 1.01.2020 – лише на 2,5%.

При цьому, в тексті Меморандуму є пункт про обмеження на введення в експлуатацію нових СЕС за “зеленим” тарифом в рамках prePPA договорів з 31 липня 2020 року, а в проєктах внесених законів даного пункту не має взагалі.

Більше того, в Меморандумі прописано, що державні органи України забезпечать повну та своєчасну поточну оплату «Гарантованим покупцем» виробникам ВДЕ за відпущену ними е/е з місяця, наступного за місяцем, в якому закон про домовленості набуде чинності. В законах, дана норма не прописується.

В тексті Меморандуму є пункт, щодо погашення заборгованості «Гарантованого покупця» перед виробниками е/е з ВДЕ за 1 півріччя 2020 р., в якому пропонується 40 відсотків боргу виплатити у 4 кв. 2020 р., а 60 відсотків даного боргу – виплачувати по 15% щоквартально у 2021р. Проте, в законапроєктах даний пункт не прописаний.

В тексті підписаного Меморандуму 11-тим пунктом є положення про те, що Міністерство енергетики оновлюватиме щорічний прогнозний баланс для наступного коригування НКРЕКП тарифу на послугу з передачі, для врахування в його складі вартості послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії. Але, у законопроєктах дана норма відсутня.

Також, у Меморандумі 12-тим пунктом прописано положення про прийняття нормативно-правових актів щодо впровадження, стимулювання систем балансування і накопичення енергії. В свою чергу, даний пункт не згадується в текстах відповідних законопроєктів.

13-тим пунктом Меморандуму є положення про визначення та затвердження державними органи України річних квот підтримки для ВДЕ протягом 2 місяців з дня набрання чинності закону, прийнятим на реалізацію Меморандуму. Однак, цей пункт також не прописаний у внесених законопроєктах.

За темою:

Уряд підписав Меморандум з виробниками «зеленої» електроенергії
Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії
Про внесення змін до ЗУ «Про ринок електричної енергії»
ВЕА: Підписання Меморандуму з виробниками ВДЕ фінансово збалансує енергосистему
Застереження до Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики в Україні

Може зацікавити

Порядок розподілу електроенергії для споживачів