Третій енергоблок ХАЕС планується добудувати протягом 3-4 років

Підготовчі роботи для початку будівництва третього енергоблока Хмельницької АЕС фактично завершено, заявив т.в.о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін.

«Тепер потрібно встановити обладнання, – розповів він. – У нас є план протягом 3-4 років добудувати 3-й енергоблок ХАЕС. Будівництво 4-го послідовно просуватиметься за ним».

За словами керівника Компанії, наразі фахівці проєктних інститутів активно працюють у штабі будівництва. Вони вже завершили обстеження бетонних конструкцій і переконані, що бетонний блок цілком готовий до будівельних робіт. 

Петро Котін окремо зазначив, що керівництво держави поставило перед атомниками амбітне завдання – український атомний проєкт. Оскільки купівля реактора російського виробництва, під який розпочинали будівництво енергоблока, наразі політично неможлива, тому на ХАЕС співпрацюватимуть з чеською компанією ŠKODA JS.

«Передбачався реактор В-320 – це ВВЕР-1000 російського проєкту, і саме під нього облаштовувався весь перший контур, – пояснив очільник Енергоатома. – Під цей енергоблок на Турбоатомі практично готові турбіна, ротор і лопатки. Дешевше за все добудувати саме за цією технологією. Та безумовно – не з Росією. Але сам проєкт реакторного устаткування можна взяти у чеської компанії Škoda, з якою ми співпрацюємо, і яка свого часу перекупила російські технології та тепер володіє ними».

За оцінкою пана Котіна, за 7-8 років після добудови ХАЕС-3,4 Енергоатом зможе забезпечити будівництво власного українського реактора. 

Довідково
Будівництво енергоблока №3 ХАЕС розпочалося у вересні 1985 року, №4 – у червні 1986-го. Обидва блоки запроєктовані на поточну потужність 1000 МВт, з реакторною установкою ВВЕР-1000/В-320. Попри будівельну готовність 3-го блока на 75% (змонтовано близько 85 одиниць устаткування) та 4-го – на 28%, у 1990 році через «постчорнобильський» мораторій на будівництво нових АЕС проєкт призупинили.
Для України питання добудови цих двох енергоблоків ХАЕС є стратегічно важливим, адже це сприятиме енергетичній безпеці нашої держави, доступності тарифу для споживачів, стійкості енергосистеми. Крім того, йдеться про створення тисяч нових робочих місць, що відчутно покращить соціально-економічний розвиток регіону розташування ХАЕС.

 

За темою:

Президент України Володимир Зеленський відвідав Хмельницьку АЕС

Турбіни для вітчизняних АЕС вперше за часів незалежності виготовляють в Україні

Кабмін затвердив ТЕО добудови двох блоків Хмельницької АЕС

Може зацікавити