Щодо подальшої диверсифікації джерел постачання ядерного палива для українських АЕС та планів добудови енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС

Президент України Володимир Зеленський відвідав Хмельницьку АЕС

Президент України Володимир Зеленський відвідав Хмельницьку АЕС, де ознайомився з роботою станції, зустрівся з трудовим колективом та провів нараду з керівництвом  ХАЕС та державного підприємства НАЕК «Енергоатом».

В ході візиту т.в.о. президента Енергоатома Петро Котін доповів Володимиру Зеленському про поточний фінансовий та технічний стан атомної галузі та перспективи її розвитку. Зокрема, йшлося про подальшу диверсифікацію джерел постачання ядерного палива для українських АЕС та плани добудови енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС.

Петро Котін зазначив, що пріоритетом в роботі для НАЕК «Енергоатом» є безпечне виробництво дешевої та екологічної атомної електроенергії для забезпечення енергонезалежності держави, збереження наукового та кадрового потенціалу галузі. Водночас нагальними для державного підприємства залишаються питання створення конкурентних ринкових умов для торгівлі електроенергією та погашення попередніх і поточних боргових зобов’язань перед Компанією, сума яких лише цього року сягнула 9 млрд грн. 

Володимир Зеленський висловив впевненість у подальшому розвитку атомної енергетики України. Президент пообіцяв: найближчими днями буде проведено нараду за участі очільника Енергоатома Петра Котіна, прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, т.в.о. міністра енергетики Ольги Буславець та фахівців-атомників. «Ми піднімали сьогодні нагальне питання – заборгованості перед Енергоатомом і нам зрозумілі кроки, які потрібно зробити», - наголосив Президент.

Говорячи про перспективи добудови енергоблоків Хмельницької АЕС, Володимир Зеленський підкреслив: «Зараз на ХАЕС працює 5 тисяч робітників – це важливо. Якщо запустимо третій і четвертий блоки – впродовж будівництва і запуску ще буде в цілому по країні плюс 100 тисяч робочих місць». 

НАЕК «Енергоатом»

Може зацікавити