Будівництво БелАЕС

Білорусь планує запустити перший енергоблок БелАЕС

Влада Білорусі планує запустити перший енергоблок нової АЕС в Островці Гродненської області в липні 2020 р., а початок виробництва електроенергії очікують у вересні-жовтні.

Про це 11 квітня заявив міністр енергетики Білорусі Віктор Каранкевич в ефірі державного телеканалу ОНТ.

«У цьому році планується фізичний пуск (першого – ред.) енергоблоку і енергетичний пуск, тобто вже видача перших кіловат-годин на енергосистему країни. По фізичного пуску ми орієнтуємося, на липень, відповідно, видача перших кіловат-годин електричної енергії – це вересень-жовтень», – заявив Віктор Каранкевіч.

При цьому, він додав, що графік може бути додатково скоригований.

Як повідомлялося раніше, плани з будівництва АЕС президент Білорусі Олександр Лукашенко озвучив у 2008 році, коли Мінськ отримав на цей проєкт позику в 10 мільярдів доларів від Росії.

Довідково
Білоруська АЕС з двома реакторами ВВЕР-1200 сумарною потужністю 2400 МВт будується за російським проектом поблизу Островця (Гродненська область). Генеральним підрядником виступає «Атомстройекспорт» – інжиніринговий дивізіон держкорпорації «Росатом». Введення першого енергоблоку заплановано у 2020 р., другого – у 2021 р. АЕС споруджують поблизу кордону Білорусі з Литвою. Вона розташована за 40 кілометрів від столиці Литви, Вільнюса.

ExPro

За темою:

Білорусь після введення БелАЕС може знизити споживання газу в енергетиці майже в 2 рази

Може зацікавити

Децентралізована генерація в Україні: потреби та реальні можливості