Переглянута оцінка впливу COVID-19 та заходів з підтримки

USAID ESPКоманда USAID Проекту енергетичної безпеки (ESP) проаналізувала ситуацію на ринку електричної енергії України, визначивши, в тому числі, такі проблеми як збільшення боргів в оптовому сегменті, зростаючі ризики внаслідок COVID-19, а також розробила можливі фінансові сценарії за умови несвоєчасної сплати рахунків за електроенергію.

Експерти проекту наголошують на необхідності негайних та середньострокових дій для підтримки функціонування ринку електроенергії.

USAID ESP оновив дорожню карту дій з чітко визначеними відповідальними сторонами для подальшого обговорення з донорами, Урядом України, енергетичним регулятором (НКРЕКП).

 Рекомендації міжнародних експертів включають перелік дій, які потрібно впровадити для уникнення проблеми дефолтів в оптовому сегменті та надмірних штрафних санкцій за несвоєчасну сплату мережі (передачу та розподіл), штрафні санкції Оператору системи розподілу (ОСР) та постачальникам універсальних послуг (ПУП), що забезпечують електроенергією домогосподарства та бюджетні установи.

USAID

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні