Чому знову борги?

Ольга БуславецьНапередодні свят шахтарям державних шахт не до веселощів. Держава заборгувала перед ними по зарплаті в розмірі 1,3 млрд грн.

Дуже красномовною є динаміка структури виплати заробітної плати шахтарям.

Якщо у 2016 році за рахунок реалізації вугільної продукції покривалося 70 % зарплати і 30% - з держбюджету, то у 2020 році ситуація змінилася навпаки: тільки 25% — з реалізації, а решта - з держбюджету. Така ж ситуація буде і за результатом 2021 року.

Чому ж 32 державні шахти не змогли забезпечити вугіллям державну компанію «Центренерго» з трьома ТЕС і заробити собі на зарплату?

Усе просто: для збору врожаю потрібно щось посадити!

Так само і в вугільній галузі. Щоб підтримувати видобуток українського вугілля, потрібно вкласти кошти в нові лави.

Я вже писала, що минулого року в Держбюджет на 2021 рік, на жаль, не увійшли мої пропозиції щодо необхідності виділення з державного бюджету 2 млрд грн для оснащення 6 лав на 6 державних шахтах з добовим навантаженням 6,0 тис тонн рядового вугілля. Це було прораховано, виходячи з потреб у вугіллі "Центренерго". Через 5 місяців від спрямування коштів на підприємства приріст видобутку у 2021 році очікувався на рівні 550 тис тонн вугілля., а у 2022 році - 1,5 млн тонн.

Як наслідок такі невиважені рішення нам дуже дорого коштують!

"Центренерго" імпортує вугілля за ціною більше 4 тис грн за тонну, а ще до осені купували на держшахтах по 1650 грн за тонну.

Шахтарям до передбачених в Держбюджеті на 2021 рік 3,1 млрд грн додатково було виділено ще 1 млрд грн, а 0,5 млрд грн направлено на зарплати з інших програм вугільної галузі, які, звісно, не виконані.

Залишилось знайти близько 1 млрд грн в Держбюджеті, але для цього потрібно внести зміни до Закону. Так, минулого тижня Верховна Рада ухвалила за основу в першому читанні законопроєкт No5891-1 про виділення коштів на виплату заборгованості шахтарям. Але другого читання раніше кінця січня не буде і шахтарі свої зарплати не отримають. При цьому решту заборгованості в розмірі 300 млн грн можна сплатити тільки за рахунок реалізації вугільної продукції. Тут, правда, виникають сумніви, чи є вона в шахтарів.

Тобто, замість 2 млрд грн на лави, щоб було вугілля, буде витрачено більше наших податків з Держбюджету, щоб покрити зарплати.

P.S. У Держбюджеті на 2022 рік коштів для підтримки видобутку вугілля також не передбачено….

І про інші дії, про які я писала раніше і які можна виконати для цього, не розраховуючи на Держбюджет наступного року, не чула…

У такій ситуації державна «Центренерго» в 2022 році буде мати дефіцит українського вугілля в обсязі 2,5 млн тонн. Його компанія буде імпортувати. При поточній ціні у 180$ за тонну це буде коштувати 12 млрд грн.

Отже, замість підтримки українських шахтарів Україна підтримує шахтарів інших країн…

Ольга Буславець, персональний блог

Може зацікавити