Ольга Буславець

Що означає нинішня криза в енергетиці

Ольга Буславець, т.в.о. Міністра енергетики та захисту довкілля, у програмі «Реальна політика» з Євгенієм Кисельовим 10 травня 2020 року.

Що означає нинішня криза в енергетиці? В чому основна причина та які можуть бути наслідки?

Дійсно українська енергетика сьогодні переживає одну з найбільших криз, які були у нас в Україні за всю історію. В чому це проявляється? У нас на сьогодні енергетична галузь фінансово, паливно і економічно повністю розбалансована. Термінове вирішення системних проблем є питанням національної безпеки. Можу сказати, що простих рішень не буде, на жаль.

Це результат якихось специфічних українських проблем чи результат того, що наразі відбувається у всьому світі? Над світом пролетіли, як то кажуть, три чорних лебеді: падіння економіки в цілому, яке намітилося ще в кінці минулого року, різке зниження цін на нафту весною цього року і коронавірус. Чи все ж таки є чисто українська специфіка?

На жаль, наклалася і наша українська специфіка, і економічна криза, і пандемія, яку переживає на сьогодні весь світ.

Про що йде мова: з 1 липня 2019 року в нашій країні розпочала роботу нова модель ринку електричної енергії. І в перші місяці все було нормально: були вжиті заходи, щоб не відбулося різкого підвищення цін на електричну енергію для споживачів. Були встановлені так звані прайскепи – тобто обмеження на ринку електричної енергії, які були розраховані національним регулятором. Вони були підтримані також в рамках технічної допомоги проекту USAID «Енергетична безпека». Ці прайскепи були розраховані для того, аби наша генерація могла покривати свою собівартість при виробництві електричної енергії. Але, на жаль, з вересня минулого року розпочалися деякі адміністративні втручання в цей ринок.

 

Повний текст інтерв’ю Ольги Буславець програмі «Реальна політика»

 

За темою:

Подолання кризових явищ в українській енергетиці. Круглий стіл
Як подолати кризу в енергетичному комплексі України
Антикризовий енергетичний штаб

Може зацікавити

Чому на зиму краще виїхати з міста
Порядок розподілу електроенергії для споживачів