Укренерго сертифіковано як оператора системи передачі європейського зразка за моделлю ISO

НЕК «Укренерго»НКРЕКП сертифікувало НЕК «Укренерго» як оператора системи передачі європейського зразка за моделлю ISO. Секретаріат Енергетичного співтовариства підтвердив відповідність цього рішення Третьому енергопакету ЄС.

Сертифікація оператора системи передачі (ОСП) передбачена Законом України «Про ринок електричної енергії» та Директивою ЄС 2009/72/EC3, яка є обов’язковою до імплементації в українське законодавство.

Як проходив процес сертифікації?

Отримання сертифікату на відповідність нормам Третього енергопакета ЄС – процес, який пройшли всі без виключення європейські оператори континентальної Європи. Саме сертифікація для наших європейських партнерів та стейкхолдерів є безумовною ознакою того, що НЕК «Укренерго» повністю позбавлена будь-якого політичного тиску або бізнесового впливу.

Щоб дійти такого висновку Регулятор та Секретаріат Енергетичного співтовариства протягом певного часу ретельно перевіряли відповідність документів НЕК «Укренерго» європейським правилам та нормам. Зокрема, проаналізовані документи регламентують права користування Компанією активами, взаємодію з акціонером та учасниками ринку, визначають діяльність «Укренерго» як господарюючого суб’єкта та його фінансовий стан.

Тому сертифікація є свідченням того, що анбандлінг «Укренерго» за моделлю ISO, що передбачена як європейським, так і українським законодавством, відбувся. Фактично наданий сертифікат підтверджує, що при прийнятті рішень щодо діяльності оператора системи передачі вони не залежать від функцій виробництва та постачання електричної енергії. Орган управління – Міністерство енергетики – не володіє активами в цих сегментах галузі, а корпоративне управління компанії повністю відповідає міжнародним стандартам.

Для чого Україні сертифікований оператор системи передачі?

Сертифікація відкриває прямий шлях до офіційного членства «Укренерго» в організації ENTSO-E, яка об’єднує 42 операторів системи передачі із 35 країн Європи. Наявність сертифікату є головною передумовою для його набуття. Об’єднання ОЕС України та ENTSO-E в 2023 році — стратегічна мета, досягнення якої дозволить нашій країні здобути енергетичну незалежність, забезпечити подальший розвиток відновлюваних джерел енергії, декарбонізацію економіки та підвищення безпеки постачання електроенергії.

«Вже найближчим часом від «Укренерго» буде подано заявку на отримання статусу члена-спостерігача (observer-membership) в ENTSO-E. Зокрема, такий статус дозволить НЕК «Укренерго» брати участь у засіданнях Регіональної Групи ENTSO-E «Континентальна Європа». Наші представники також зможуть увійти до робочих та експертних груп ENTSO-E, які займаються питаннями розвитку ринку електроенергії, балансування, допоміжних послуг, електронного обміну даними, інтеграції ВДЕ та багатьох інших. Це означатиме, що для «Укренерго» ще до переходу на паралельну роботу з європейською мережею відкриється можливість стати дотичним до формування внутрішніх політик ENTSO-E», — відзначив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Крім цього, фахівці «Укренерго» зможуть отримати доступ до інформаційних платформ та ІТ-інструментів, якими користуються оператори систем передачі ENTSO-E. Серед них платформи для обміну даними в режимі реального часу, системи, які дають можливість оперативно реагувати на зміни в умовах роботи мережі, ефективно проводити оперативне планування та інше. Всі ці можливості значно полегшать та прискорять інтеграцію енергосистеми України до європейської у 2023 році.

НЕК «Укренерго»

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні
Умови для будівництва нової маневреної генерації та установок зберігання електричної енергії