Енергоатом та URENCO обговорили перспективи розширення співпраці у питаннях постачання збагаченого урану для потреб українських АЕС

НАЕК «Енергоатом»3 червня 2021 року керівництво НАЕК «Енергоатом» провело відеоконференцію з представниками світового лідера у галузі збагачення урану – компанії URENCO, яка є одним із постачальників для виробництва ядерного палива компанією Westinghouse.

Учасниками зустрічі з боку НАЕК «Енергоатом» були т. в. о. президента Компанії Петро Котін, віцепрезидент Хартмут Якоб, директор з міжнародного співробітництва Тарас Токарський і директор із закупівель ядерного палива та регулювання зовнішньоекономічної діяльності Світлана Степанська. Компанію URENCO представляли віцепрезидент з маркетингу та продажів Деббі Брізлі, комерційний директор Лоран Оде та директор з продажів Кірк Шньобелен.  

Керівник Енергоатома Петро Котін підкреслив: співпраця зі світовим лідером у галузі збагачення урану вкрай важлива для Компанії. «Це вагомий внесок у справу диверсифікації постачання ядерних матеріалів та ядерного палива для забезпечення потреб українських АЕС», – зауважив пан Котін.

ДП «НАЕК «Енергоатом» та компанію Urenco поєднує понад десятиліття плідної співпраці. Загалом з 2010 року між компаніями було укладено три контракти на постачання ядерних матеріалів для виробництва ядерного палива компанією Westinghouse. Нині чинний контракт сторони уклали в липні 2019 року.

Наразі Енергоатом та URENCO розглядають можливість збільшення обсягів постачання ядерних матеріалів за чинним контрактом та залучення фінансування за державною програмою Великобританії з підтримки експорту, яка реалізується через британську державну агенцію UK Export Finance.

Довідково
Компанія URENCO надає послуги зі збагачення урану для учасників світової індустрії ядерної енергетики. Штаб-квартира групи URENCO розташована у Великій Британії. Компанія посідає одне з провідних місць серед постачальників атомного палива. Загальна виробнича потужність збагачувальних підприємств URENCO, розташованих у Британії, Німеччині, Нідерландах та США, становить близько 30% від сумарних світових потужностей. URENCO застосовує власну технологію центрифугування для розділення ізотопів та постачає паливо для цивільної електроенергетики.

НАЕК «Енергоатом»

Може зацікавити