«Нафтогаз» планує почати закупівлі газу у «Газпрому» в березні цього року

Юрій ВітренкоРезультат Стокгольмського арбітражу: «Нафтогаз» зможе закуповувати російський газ на 20-50 доларів дешевше

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» завдяки рішенню Стокгольмського арбітражу зможе закуповувати російський газ дешевше на 20-50 дол. за тисячу кубометрів порівняно з ціною, яка визначається за попередньою формулою, зафіксованою в контракті 2009 року.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на комерційного директора «Нафтогазу» Юрія Вітренко. «Ціна за зміненим контрактом буде суттєво нижчою ціни за старою формулою. Зараз різниця становить близько 20 доларів. Однак ця сума коливатиметься залежно від сезону. Приміром, у другому кварталі різниця досягатиме 50 доларів. Оскільки в теплу пору року ринкові ціни на газ падають. Раніше формула була прив'язана до нафтопродуктів і не відображала ринкові тенденції в Європі», - сказав Вітренко.

За його словами, вартість російського газу буде на 20-30 дол. нижчою вартості газу з Німеччини завдяки скороченню транспортних витрат.

Наприкінці листопада 2015 року Україна відмовилась від закупівлі природного газу у «Газпрому». В 2017 році Україна збільшила імпорт газу з території європейських країн на 26,8%, до 14,1 млрд кубометрів.

22 грудня 2017 року «Нафтогаз» отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу, яким суд задовольнив основні вимоги української сторони. Зокрема, суд знизив ціну газу, який купувався у «Газпрому» в другому кварталі 2014 року, на 27,4% - до 352 дол. за тис. куб. м; відхилив вимоги російської сторони відповідно до принципу «бери або плати» на суму 56 млрд дол.

Також арбітраж знизив обсяг газу, який «Нафтогаз» у 2018-2019 роках буде зобов'язаний купувати у «Газпрому», з 52 до 5 млрд куб. м на рік. Коментуючи це рішення, президент Петро Порошенко сказав, що Україна готова відновити поставки природного газу з Росії лише за умови, що вони будуть дешевими, чесними і некорупційними.

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»