Тарифи на доставку газу в 2021 році

Тарифи на доставку газуНаціональна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, на своєму засіданні 9 грудня 2020 року схвалила чергові проекти постанов про встановлення нових тарифів для операторів газорозподільчих мереж (облгазів) з січня 2021 року.

Йдеться про 21 компанію: «Вінницягаз», «Волиньгаз», «Дніпрогаз», «Дніпропетровськгаз», «Житомиргаз», «Закарпатгаз», «Запоріжгаз», «Івано-Франківськгаз», «Київгаз», «Криворіжгаз»,  «Львівгаз», «Миколаївгаз», «Рівнегаз», «Сумигаз», «Тисменицягаз», «Харківгаз», «Харківміськгаз», «Хмельницькгаз», «Чернівцігаз», «Чернігівгаз» і ТОВ «Газовик».

Це вже друга «порція» нових тарифів на розподіл газу. 25 листопада НКРЕКП схвалила проекти постанов про встановлення нових тарифів для 22 операторів газорозподільчих мереж.

В цілому підвищити тарифи пропонується 43 газорозподільчим компаніям в усіх регіонах країни.

Зауважимо, що це ще не остаточне рішення. Після оприлюднення відповідних проєктів постанов на сайті НКРЕКП споживачі, представники громадських організацій, інших зацікавлених осіб протягом 10-ти днів матимуть змогу письмово надати до них свої зауваження і пропозиції.

Після збору й аналізу пропозиції відбудуться громадські обговорення, і лише після цього національний регулятор прийме остаточне рішення про затвердження нових тарифів облгазам.

Але згідно з проєктами постанов регулятора, в середньому вартість розподілу газу з 2021 року може зрости в 1,7 рази.

Вартість послуг облгазів суттєво різнитиметься залежно від регіону.

Найменше за доставку палива платитимуть жителі Києва – 0,40 грн, Харкова - 0,46 грн, Кременчука - 0,52 грн, Кривого Рогу - 0,66 грн і Черкащини - 0,71 грн за 1 куб. м на місяць (з ПДВ).
А найбільше – частина жителів Вінницької області – 3,35 грн, Львівщини – 3,19 грн, Лубен – 3,14 грн, Тисмениці - 3,06 грн, Чернівцівецької області – 2,95 грн і Мелітополя - 2,83 грн за 1 куб. м на місяць (з ПДВ).

Варто зазначити, що дане рішення НКРЕКП стосується винятково плати за розподіл (доставку) природного газу. Ціна ж на сам газ формується на ринкових засадах. Тож споживачі можуть вільно обрати собі підходящий тариф у будь-якого постачальника.

ГазПравда

За темою:

НКРЕКП затвердила тарифи доставки газу на 2021 рік

Може зацікавити

Умови для будівництва нової маневреної генерації та установок зберігання електричної енергії