Транзит газу

Транзит газу склав 15,5 млрд кубометрів за перші чотири місяці 2020

В квітні 2020 року Оператор ГТС протранспортував 4,4 млрд куб. м природного газу до країн ЄС та Молдови. Порівняно з попереднім місяцем цей показник зменшився всього на 1%, а відносно обсягів квітня 2019 року – зменшився на 46%, або 3,8 млрд куб. м.

Окрім транзиту газу з РФ в квітні Оператор ГТС України здійснив транспортування тестових обсягів блакитного палива зі Словаччини до Польщі на замовлення міжнародного трейдера в рамкам нової послуги short-haul.

В загальному за січень-квітень 2020 року транзит газу через ГТС України склав 15,5 млрд куб.м*, що на 47% менше у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року та на 40% менше порівняно з середнім значенням січня-квітня за 2014-2019 роки. Разом з тим, з початку 2020 року потужності для транзиту газу з РФ повністю оплачені ВАТ «Газпром».

В західному напрямку за січень-квітень 2020 року було протранзитовано 14,0 млрд куб. м газу, що на 10,1 млрд куб. м або 41% менше за результати цього ж періоду роком раніше.

В південному (балканському) напрямку з початку 2020 року обсяги транзиту скоротилися на 71% та склали 1,5 млрд куб. м газу. Зокрема, транзит до Румунії через ГВС «Орловка» становив 0,3 млрд куб. м (-92%), а до Молдови – 1,2 млрд куб. м (-4%). Зниження обсягів транзиту трансбалканським коридором значною мірою зумовлене запуском з початку цього року обхідного газогону «Турецький потік».

*Включно з обсягами на основі нової послуги short-haul, яка дає можливість замовникам послуг за вигідними тарифами транспортувати газ між країнами ЄС  через  ГТС України.

Довідково
Шорт-хол (short-haul) – це особлива послуга, що з 1 січня 2020 року дозволяє отримувати знижку на транспортування між визначеними міждержавними точками входу та виходу. Відповідно до вимог Кодексу газотранспортної системи ця послуга визначається як «потужності з обмеженнями».
Через значне скорочення російського транзиту, Оператор ГТС має значні невикористані потужності на міждержавних точках з’єднання в Західній Україні. Послуга шорт-хол відкриває доступ замовникам до ринків Польщі, Угорщини, Словаччини і Румунії через ГТС України, отримавши можливість забронювати потужності за привабливими тарифами. Цей продукт призначений лише для транзитного транспортування, не відкриваючи доступ до українського VTP та внутрішнього ринку. Але може використовуватись спільно з послугою оператора ПСГ “митний склад”.
Основний зміст послуги шорт-хол полягає в наступному: якщо потужності на міждержавних точках з’єднання незаброньовані за стандартними тарифами, Оператор ГТС може запропонувати послугу шорт-хол для визначених пар точок, які знаходяться на відносно близькій відстані одна від одної.

Оператор ГТС України

За темою:

За перший квартал 2020 року транзит газу склав 11,1 млрд куб. м

Результати роботи ГТС України за 2019 рік

Оператор ГТС України підписав угоди із всіма суміжними операторами ГТС

Може зацікавити