«Поправка Геруса»: час рахувати збитки

Вищий антикорупційний суд зобов'язав Національне антикорупційне бюро та СБУ відкрити кримінальне провадження стосовно голови енергетичного комітету Верховної Ради Андрія Геруса. Парламентар пролобіював рішення про імпорт електроенергії з Росії. На думку позивача, своїми діями Герус завдав тяжких наслідків держбюджету та вітчизняним енергокомпаніям, повідомляє Главком.

В наслідок імпорту з Росії диспетчерська служба Укренерго в листопаді перевела всі ТЕС на роботу нижче мінімально допустимого складу обладнання (працювало по одному блоку на станції) – це режим, коли робота ТЕС стає збитковою. Тисячі працівників відправляють в неоплачувані відпустки.

Оскільки ТЕС працюють в обмеженому режимі, на складах накопичилося вугілля значно більше, ніж потрібно для проходження осінньо-зимового максимуму навантаження енергосистеми. За таких обставин до кінця грудня без зарплати і у вимушеному простої можуть опинитися майже 50 тис. шахтарів.

Крім того, розвантажені енергоблоки №4 та №5 Запорізької АЕС, 11 листопада «Енергоатом» отримав від диспетчерів команду щодо обмеження потужності роботи енергоблоку Хмельницької АЕС на рівні 760 МВт.

Держава мала б стимулювати ефективну роботу державних компаній, але всупереч здоровому глузду державні регулятори завдають збитки своїм виробникам. Схоже, роблять це з прицілом на виснаження, потім на дешеву приватизацію найбільш ласих енергетичних об’єктів.

Повний текст від Наталки Прудкої у «Главкомі»

 

За темою:

Імпорт електроенергії з Росії вб’є нашу генерацію
Внесено зміни у ЗУ «Про ринок електричної енергії»
Щодо внесення змін до ЗУ «Про ринок електричної енергії»
Про імпорт електроенергії. Знову і знову
Російська енергетична загроза: як має реагувати влада?

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»