Щодо фінансової підтримки ДП «Гарантований покупець»

Верховна Рада УкраїниУ Верховній Раді України 8 лютого зареєстровано законопроєкт № 5041 про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо фінансової підтримки державного підприємства «Гарантований покупець» для оплати електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії.

На виконання ЗУ № 810 та Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлювальної енергетики в Україні законопрєкт передбачає підтримку ДП «Гарантований покупець» у розмірі 25 млрд грн за рахунок оформлення облігацій внутрішньої державної позики з терміном обігу п’ять років.

Прийняття таких змін дозволить уникнути подальшого зростання заборгованості ДП «Гарантований покупець» та поглиблення кризи неплатежів перед суб’єктами господарювання, які виробляють електричну енергію з альтернативних джерел енергії. Також, прийняття цього закону сприятиме створенню сприятливих умов для стримування темпів зростання тарифу ПрАТ «НЕК Укренерго» за передачу електричної енергії, що забезпечить стабільну роботи об’єднаної енергетичної системи України та фінансову стабільність споживачів у енергоємних секторах економіки.

Довідково
5 жовтня 2020 р. Мінфін повідомив Кабміну, що не вбачає можливості закласти в держбюджеті компенсацію виробникам електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) і застерігає від випуску ОВДП для погашення боргу перед ВДЕ.
У своєму листі Мінфін констатував, що Міненерго інформувало про потребу надання фінпідтримки для ГарПок на оплату електроенергії з ВДЕ з держбюджету в 2020 році на суму 3,86 млрд грн, при цьому «джерела збалансування держбюджету Міненерго не визначені».
Мінфін застеріг від реалізації пропозиції Міненерго про випуск ОВДП на суму 9 млрд грн для компенсації боргів перед ВДЕ, які були утворені до 1 серпня 2020 року.

Може зацікавити

GreenExpo 2024
 Фінансовий результат від діяльності державних підприємств на ринку електричної енергії в якісних оцінках