Організація інформаційних потоків як запорука успішності енергоринку

Організація інформаційних потоків як запорука успішності енергоринку. Європейський досвід лібералізації ринків

В світлі прийняття Закону «Про ринок електричної енергії» та з огляду на важливість курсу об’єднання енергосистем України та Європи важливим стає питання обміну інформацією між учасниками в лібералізованому ринку. Це такий собі виклик для всього українського енергетичного ринку, поштовх до відкриття даних, щосекундного обміну технічною інформацією між виробниками, постачальниками та оператором енрегосистеми заради балансування енергосистеми, стабільності та надійності її роботи, уникнення нерівномірності графіків навантаження в умовах постійних змін попиту та пропозиції, зміни навантажень на енергосистему. Це колосальний робота, яку країни Євросоюзу реалізували ще 20 років тому. Україна ще тільки розпочинає цю роботу. І як важливо пройти це завдання без серйозних потрясінь.

 

 

Всеукраїнська Енергетична Асамблея виступила організатором важливого заходу – семінару для українських енергетичних компаній з назвою «Організація інформаційних потоків як запорука успішності енергоринку. Європейський досвід». В світлі прийняття Закону «Про ринок електричної енергії» та з огляду на важливість курсу об’єднання енергосистем України та Європи важливим стає питання обміну інформацією між учасниками в лібералізованому ринку. Це такий собі виклик для всього українського енергетичного ринку, поштовх до відкриття даних, щосекундного обміну технічною інформацією між виробниками, постачальниками та оператором енрегосистеми заради балансування енергосистеми, стабільності та надійності її роботи, уникнення нерівномірності графіків навантаження в умовах постійних змін попиту та пропозиції, зміни навантажень на енергосистему. Це колосальний робота, яку країни Євросоюзу реалізували ще 20 років тому. Україна ще тільки розпочинає цю роботу. І як важливо пройти це завдання без серйозних потрясінь.

Вчора європейські експерти з Нідерландів, Польщі, експерти, які створювали голландський датахаб, стояли у витоків та працювали в Європейському об’єднанні системних операторів (ENTSO-E) ділились досвідом з українськими енергетиками як не «наламати дров» під час майбутнього завдання - лібералізації енергоринку.

Що вразило? Вразило те, що європейські гості, як один, в своїх доповідях переконували аудиторію у важливості тісної співпраці між системним оператором, виробниками та постачальниками. «Якщо не буде відкритості та прозорості між вами – ви не зможете побудувати той ринок за який ви так довго боретесь. Якщо ви дозволите втрутитись політиці в цей процес – ви зазнаєте болючої поразки. Це надскладна робота, яку країни Європи проходили 20 років. Ми дуже болісно проходили цей процес. Вчіться у нас. Ми вам допоможемо», - зазначала після кожного виступу модератор семінару Люсі Саркісян, яка є багаторічним керівником декількох напрямків роботи голландського системного оператора TSO TenneT та головою еbIX.

Експерт Konstantin Staschus, який стояв у витоків і 8 років очолював Європейське об’єднання системних операторів (ENTSO-E) розповідав українським енергетикам про те, як налагоджений обмін інформацією між країнами та їх системними операторами, виробниками, постачальниками лібералізованих ринків Європи. Експерт зауважив на постійних змінах європейського енергетичного ланшафту. “Ми маємо вже 20 річний досвід роботи, однак залишаються одні і ті ж проблеми. Ми постійно працюємо над їх усуненням. За його словами спостерігається перевиробництво електроенергії в країнах, де збільшено виробництво енергії сонця та вітру. Однак, коли ринки вдало збалансовані, гармонізовані, прорахований попит - головним чинником стає обмін даними, впровадження розумних мереж для недопущення розбалансування ринків, нерівномірності графіків навантаження, перевиробництва енергії та переінвестування. Головною умовою та головним завданням є тісне співробітництво між виробниками та постачальними компаніями для того, щоб оператору ринку краще керувати перевантаженнями в енергосистемі, компанії мають допомагати системному оператору посекундно підтримувати баланс в енергосистемі, має бути встановлений постійний обмін даними. Головне правило - гнучкість в прийнятті рішень. Пан Staschus зазначив, що “центром управління та організацієї цієї кропіткої та надскладної роботи по переходу до лібералізованого ринку, адаптації процесів та регламентів, інструкції кодексу правил має стати одна із ваших найпотужніших Асоціацій. Це досвід Європи”.

Геріт Фокема, співзасновник голландського датахабу, компанії EDSM поділився практичним досвідом роботи датахабів на лібералізованих ринках електричної енергії. Він наголосив, що комунікаційний хаб потрібно реалізовувати крок за кроком (step by step). При цьому важливий крок – це спілкування між учасниками. В іншому випадку нічого не спрацює. На прикладі Польщі, експерт Grazyna Handerek, вказала, що в її країні хаб даних створювався протягом 5 років. Чому таким довгий термін створення хабу? Тому що довелось майже 2 роки захищати проект перед Міністерством енергетики Польщі.

Пан Грехіт продовжив, що при створенні комунікаційного хабу в Голандії виникали питання з якістю даних, які надходили від учасників ринку. «Без якісних даних – не буде хабу. Ви повинні притримуватись принципу Скляного Будинку. Прозорості. Щоб всі бачили, чого ви бажаєте», - вказав він. Зі свого боку Люсі Саркісян підкреслила на важливому моменті. “У випадку, якщо надійшли не вірні дані від учасників процесу в центральну систему обміну даними, то оператор має повернути дані, не вносячи самостійно корективи”.

Учасники семінару з української сторони цікавились питаннями кому належатимуть дані учасників процесу, які дані мають бути засекреченими; як забезпечити рівновіддаленість оператора хабу від учасників процесу; чи не призведе перехід до нового ринку, вилучення дрібних постачальників і хто стане «подушкою» з огляду на великі фінансові витрати майбутнього реформування.

 

 

Може зацікавити

Порядок розподілу електроенергії для споживачів