Уряд удосконалив механізм покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку електричної енергії

Міністерство енергетики та вугільної промисловості УкраїниВідповідний проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Положення про покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії» схвалено на засіданні Кабінету Міністрів 14 серпня 2019 року.

Прийняття документа забезпечить удосконалення механізму покладення спеціальних обов’язків на учасників ринку та сприятиме конкуренції, створенню умов для зниження ціни на електричну енергію для великих промислових споживачів в умовах нового ринку електричної енергії.

Зазначеною постановою для врегулювання проблеми закупівлі обсягів електричної енергії операторами систем розподілу для компенсації технологічних втрат електричної енергії встановлено  обсяги купівлі електричної енергії на електронних аукціонах операторами систем розподілу електричної енергії та оператором системи передачі не більше 50%  відсотків обсягів, необхідних для компенсації технологічних втрат електричної енергії на її передачу та розподіл.

Крім того, з метою розвитку конкуренції на ринку електричної енергії проектом постанови зменшено обсяг обов᾽язкового продажу електричної енергії ДП НАЕК «Енергоатом» для виконання спеціальних обов’язків. Це дасть можливість забезпечити  доступність електричної енергії, виробленої на атомних електростанціях, для великих енергоємних підприємств, що сприятиме підвищенню їх конкурентоспроможності.

Потреба у вдосконаленні механізму ПСО виникла за результатами проведення аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами в рамках реалізації механізму покладення спеціальних обов’язків щодо закупівлі обсягів електричної енергії для компенсації технологічних витрат електричної енергії на її передачу та розподіл електричними мережами.

За підсумками аукціону виявилося, що не всі покупці змогли придбати необхідний обсяг електричної енергії для покриття технологічних витрат. Деякі оператори систем розподілу завищували обсяги заявок, і цих обсягів не вистачило іншим операторам систем розподілу.

Також за результатами перших тижнів роботи нового ринку електричної енергії стало зрозуміло, що обсяги продажу електричної енергії  ДП НАЕК «Енергоатом», передбачені цим документом, перевищують обсяги, необхідні для виконання покладання спеціальних обов’язків.

«На засіданні Кабінету Міністрів ми вносимо окремі зміни в ПСО, які нададуть можливість великим споживачам електричної енергії, зокрема, металургам, феросплавщикам  та іншим значно знизити ту ціну, яку вони мають сьогодні», - підкреслив Міністр Ігор Насалик.

Міненерговугілля

Може зацікавити

Новини від Енергоатома