ВЕА: Підписання Меморандуму з виробниками ВДЕ фінансово збалансує енергосистему

Підписання Меморандуму з виробниками ВДЕ фінансово збалансує енергосистему

10 червня відбулось довгоочікуване підписання меморандуму між виробниками ВДЕ та Урядом, на який галузь зеленої генерації чекала щонайменше 5 місяців.

Від імені Уряду документ під назвою «Меморандум про взаєморозуміння стосовно врегулювання проблемних питань в сфері відновлюваної енергетики» підписано Прем’єр-міністром України та т.в.о. Міністра енергетики, а підписи від Європейсько-українського енергетичного агентства та Української вітроенергетичної асоціації поставили глави – Олександра Гуменюк та Андрій Конеченков.

Меморандум визначає низку умов, виконання яких необхідне для виходу сектору з кризи. Зокрема, виробники електроенергії з ВДЕ приймають умови:

1) добровільної реструктуризації "зелених" тарифів, що передбачають їх зменшення. Зокрема, для сонячних електростанцій зменшення тарифів передбачено на 15%, для вітрових - на 7,5%;

2) обмеження термінів введення в експлуатацію нових об'єктів по «зеленому» тарифу. Так, з 1 серпня поточного року, нові сонячні електростанції потужністю понад 1 МВт зможуть бути введені в експлуатацію з отриманням державної підтримки тільки шляхом участі в аукціонах.

Крім того, для виробників ВДЕ посилюється відповідальність за незбалансоване виробництво електроенергії.

В свого чергу уряд зобов'язується:

1) вживати всіх заходів для забезпечення своєчасної оплати і погашення наявної заборгованості перед виробникам ВДЕ, які погодилися з умовами реструктуризації;

2) визначити і затвердити річні квоти підтримки «зеленої» енергетики і забезпечити проведення аукціонів з розподілу таких квот.

Громадська спілка «Всеукраїнська Енергетична Асамблея» вважає підписання Меморандуму з виробниками ВДЕ одним з необхідних кроків для забезпечення передумов фінансово-економічного збалансування роботи енергосистеми та надійної її функціонування.

За темою:

Уряд підписав Меморандум з виробниками «зеленої» електроенергії
ВЕА: Домовленості між Урядом та інвесторами щодо розвитку сектору зеленої генерації необхідно досягнути найближчим часом
Щодо врегулювання проблемних питань у сфері відновлювальної енергетики
ЄУЕА роз’яснює свою позицію щодо стабілізації ситуації в галузі ВДЕ
Пропозиції Мінекоенерго щодо змін законодавства у сфері розвитку ВДЕ

Може зацікавити

Чистий фінансовий результат в динаміці, як маркер «всього»
Про імпорт, експорт та до чого тут графіки погодинних вимкнень