Щодо погашення заборгованості на старому ринку електроенергії

Депутат від фракції «Слуга народу» Юрій Камельчук 8 травня зареєстрував законопроект № 3459, який передбачає погашення 7,9 млрд грн боргів, що сформувалася на оптовому ринку електричної енергії до 1 липня 2019 року, за рахунок довипуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

Відповідний законопроект опублікований на порталі Верховної Ради України. Законопроект №3459 від Юрія Камельчука зареєстрований у ВРУ 8 травня з метою реалізації раніше прийнятого в першому читанні ЗУ №2386 ("Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, яка виникла на оптовому ринку електричної енергії").

Згідно з документом, профінансувати цей дефіцит запропоновано за рахунок (ОВДП), в тому числі шляхом докапіталізації "Укренерго" і державних енергогенеруючих компаній.

Так, для погашення заборгованості, яка сформувалася в зв'язку з постачанням е/е до 30 квітня 2015р споживачам на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, пропонується виділити 5 млрд грн, для погашення заборгованості за спожиту е/е держпідприємствами вугільної промисловості - 1 млрд грн.

Крім того, на оплату боргу за е/е, спожиту підприємствами водопостачання, що знаходяться/ постачають послуги на т.о.т Донецької і Луганської областей, планується направити 1,9 млрд грн через субвенцію цих регіонів.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що практична реалізація раніше прийнятого парламентом проекту закону №2386 потребує змін до Податкового кодексу і закон про держбюджет на 2020 рік.

Згідно з проектом закону, дефіцит держбюджету запропоновано збільшити з 298,4 млрд грн до 306,3 млрд грн, в тому числі по загальному фонду - з 274,5 млрд грн до 282,4 млрд грн.

ExPro

Може зацікавити

 Фінансовий результат від діяльності державних підприємств на ринку електричної енергії в якісних оцінках
Іван Плачков