На Київській ГАЕС після реконструкції запустили гідроагрегат № 6

На Київській ГАЕС після реконструкції запустили гідроагрегат № 6

Укргідроенерго продовжує забезпечувати енергетичну систему країни маневровими потужностями та мобільним аварійним резервом, виконувати плани з будівництва та реконструкції. Так, 14 травня на Київській ГАЕС у дослідну експлуатацію після реконструкції ввели гідроагрегат № 6.

Роботи з реконструкції гідроагрегату розпочались у квітні минулого року. Реконструкцію проводили фахівці українських заводів виробників Турбоатом та Електроважмаш, а також спеціалісти Дніпро-Спецгідроенергомонтаж. Роботи виконувались згідно з контрактом на реконструкцію гідроагрегатів Київської ГАЕС № 2, 4, 6 за кошти Європейського Інвестиційного Банку та Європейського банку реконструкції та розвитку.

Участь в пуску гідроагрегату взяли: т.в.о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець, голова наглядової ради ПрАТ «Укргідроенерго» Валентин Гвоздій, генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота, генеральний директор АТ «Турбоатом» Віктор Суботін, в.о. генерального директора ДП «Завод «Електроважмаш» Віктор Бусько, генеральний директор ПрАТ «Дніпро-Спецгідроенергомонтаж» Юрій Ковальов. Окрім того, у заході взяли участь члени наглядової ради ПрАТ «Укргідроенерго» та народні депутати.

«Мені приємно бути на цьому заході. Цей проєкт дуже важливий як для компанії «Укргідроенерго» так і для енергосистеми в цілому. Проведення реконструкції та модернізації підвищує надійність експлуатації̈ гідроагрегатів, та, як наслідок, надійність роботи всієї енергосистеми. У нас дуже маловодний рік, гідроелектростанції працюють з пониженим навантаженням і через це ми відчуваємо нестачу маневрової потужності в нашій енергосистемі. Збільшення виробництва електроенергії̈ на ГЕС і ГАЕС здатне вирішити цю проблему, а також сприятиме покращенню екологічної ситуації та зменшення викидів», - зазначила Ольга Буславець.

Про вагомий внесок у роботу колективу розповів на заході Валентин Гвоздій.

«До 2026 року ми маємо повністю завершити реконструкцію гідроагрегатів, які є в компанії. Попри скрутний час, ми виконуємо взяті на себе зобов’язання і введення в дослідну експлуатацію після реконструкції гідроагрегату №6 Київської ГАЕС – яскраве тому підтвердження. Цьогоріч ми введемо після реконструкції вісім гідроагрегатів на наших ГЕС і ГАЕС, що додатково дасть енергосистемі країни 37 МВт маневруючих потужностей, яких на сьогодні так не вистачає енергетиці. Минулого року, у жовтні, ми ввели у промислову експлуатацію гідроагрегат № 2 після реконструкції. Сьогодні вводимо у дослідну експлуатацію гідроагрегат №6. Всі роботи з реконструкції шостого агрегату проводились відповідно до графіку та з дотриманням карантинних заходів на Київській ГАЕС», – зазначив під час пуску гідроагрегату генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота.

Голова Представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон зазначив, що пишається фінансуванням програми реабілітації гідроелектростанцій.

Під час реконструкції гідроагрегату № 6 було замінено гідротурбінне обладнання, включаючи робоче колесо гідроагрегату, турбінний підшипник, направляючий апарат. Було відновлено сервомотори управління направляючим апаратом, а також замінено допоміжне обладнання, включаючи систему технічного водопостачання з заміною усіх колекторів, необхідних для охолодження гідроагрегату. Також в обсяг робіт з реконструкції генератора увійшла повна заміна обмотки статора та ротора.

Реконструйований гідроагрегат отримав нові технічні характеристики. Завдяки встановленим новим турбіні та генератору загальна потужність агрегату зросла з 41,5 МВт до 46,8 МВт, тобто приріст потужності гідроагрегату склав 5,3 МВт.

Наразі на Київській ГАЕС продовжується робота за контрактом на реконструкцію гідроагрегатів Київської ГАЕС № 2, 4, 6. Вже розпочато роботи з реконструкції гідроагрегату №4.

ПрАТ «Укргідроенерго»

Може зацікавити

Еволюція у всій своїй нещадності та красі