Другий зимово-весняний піковий період та кредити

Другий зимово-весняний піковий період та кредити

Всеукраїнська Енергетична Асамблея інформує, що 6 березня Рада ОРЕ прийняла рішення щодо перенесення терміну повернення кредиту Ощадбанку генеруючими компаніями ТЕС з березня на квітень 2018 року у зв’язку з непередбачуваним похолоданням в кінці лютого на початку березня 2018 року, обтяженого зменшенням споживання природного газу, що спричинило другий зимово-весняний піковий період споживання електроенергії.

Зважаючи, що напередодні в засобах масової інформації розгорнулась жвава дискусія навколо того, що теплова генерація безкоштовно отримує кредитні кошти, хочемо надати додаткову інформацію. Це допоможе читачам розібратися в цьому не дуже простому питанні.

Зокрема:

  • Жодна теплова генерація не користується залученими кредитами безоплатно, а згідно з діючими правилами за користування кредитами (наданими авансами) повертає кошти в ДП «Енергоринок» у розмірі відсотків, встановлених Ощадбанком;
  • Обслуговування по кредитах покладено саме на генеруючі компанії. ДП «Енергоринок» щомісячно стягує відсотки з генеруючих підприємств на основі свого подання та згідно рішень Ради Оптового ринку електричної енергії України. Процедура стягнення коштів з генеруючих компаній визначена Правилами Оптового ринку електричної енергії України (Додаток 2 до Договору між членами Оптового ринку електричної енергії України);

До початку 2018 року відсотки по кредитах щомісячно стягувалися з генеруючих підприємств згідно рішень ДП «Енергоринок»  та затверджувались постановами НКРЕКП.

Починаючи з 1 січня 2018 року додаткові платежі виробнику (тобто, платіж за користування кредитами), які працюють за ціновими заявками, зменшуються за рішенням Ради ринку, а постанова НКРЕКП не передбачається. Тобто платежі по кредитам (або ж так звані «  додаткові платежі на зменшення платежів виробникам») здійснюються щомісячно. Наприклад, фактично розподілення плати за користування кредитними коштами між генеруючими компаніями за один з попередніх місяців виглядає так:

ПАТ «ДОНБАСЕНЕРГО»  – 4 675 951 грн;
«ДТЕК ЗАХІДЕНЕРГО»  – 20 073 264 грн;
ПАТ «ЦЕНТРЕНЕРГО»  – 10 208 597 грн;
ПАТ «ДТЕК ДНІПРОЕНЕРГО»  – 13 889 068 грн;
ТОВ «ДТЕК СХІДЕНЕРГО»  – 3 775 545 грн.

Окрім того:

Важливою відправною точкою для розуміння процесу кредитування теплової генерації є питання: а для чого це потрібно і чи не можливо без нього обійтися?

Процедура залучення кредитів для накопичення запасів вугілля на складах в літній період для проходження опалювального сезону - це не сьогоднішній винахід. Так було завжди. На початку літа залучалися кредити, а навесні – повністю погашалися. І тільки в Радянському Союзі, хто пам’ятає, для цих цілей були передбачені безвідсоткові кредити. Зараз це неможливо за будь-яких обставин. Посилення неплатежів споживачів та енергопостачальних компаній тільки збільшили попит теплових електростанцій в кредитних ресурсах.

І наостанок.

Так склалося на сьогоднішній день в Україні, що без використання теплової генерації на вугіллі, навіть з її низьким ККД та екологічним впливом, неможливо забезпечити покриття щодобового графіку потужності ані літом, ані весною, ані взимку. І скоріш за все, найближчі 10-20 років певна частка електроенергії та потужності, яка виробляється ТЕС залишиться важливим фактором стабільності ОЕС України та надійного постачання електроенергії споживачам.

На сьогодні в тепловій генерації встановилася дуже хитка, але все таки рівновага. Непродуманими рішеннями її можна легко зруйнувати. Ця зима, незважаючи на природні негаразди, проходить хоч і напружено, але без потрясінь завдяки професіоналізму, дисциплінованості та самовідданості енергетиків.

Всеукраїнська Енергетична Асамблея закликає енергетичне співтовариство, експертне середовище, всіх небайдужих згуртуватися в цей особливий період реформації енергетичного сектору навколо створення рівних стимулюючих умов правил для всіх учасників Ринку електроенергії та з обережністю використовувати окремі непевні факти, які можуть призвести до викривлення сприйняття суспільством реального стану та можливих наслідків.

Може зацікавити

Децентралізована генерація в Україні: потреби та реальні можливості
 Фінансовий результат від діяльності державних підприємств на ринку електричної енергії в якісних оцінках