Аукціони на ринку допоміжних послуг

З третього березня відновилось проведення добових аукціонів на ринку допоміжних послуг. Їх учасниками стали ПрАТ «Укргідроенерго» (Дніпровська ГЕС-1, Канівська ГЕС, Каховська ГЕС, Київська ГЕС, Кременчуцька ГЕС) та ТОВ «ДТЕК СХІДЕНЕРГО» Курахівська ТЕС, які запропонували допоміжні послуги з різних видів резервів.

Відповідно до вимог Кодексу системи передачі, обсяги допоміжних послуг, необхідні НЕК «Укренерго» для забезпечення балансу в енергосистемі, на кожну годину наступної доби складають:

Вид резерву по ОЕС України по острову Бурштинської ТЕС
Резерв підтримки частоти (РПЧ) ± 126 МВт ± 9 МВт
Автоматичний резерв відновлення частоти (аРВЧ) ±372 МВт ± 100 МВт
Ручний резерв відновлення частоти (рРВЧ) +1 000/-500 МВт +210/-100 МВт
Резерв заміщення (РЗ) +1 000/-500 МВт +210/-100 МВт

За результатами аукціонів покриття потреб у резервах вказаними учасниками ринку допоміжних послуг в середньому за 4-10 березня становило:

  • РПЧ – 0 %
  • аРВЧ – 10,2 %
  • рРВЧ на завантаження – 88,1 %
  • рРВЧ на розвантаження – 63,2 %
  • РЗ на завантаження – 3,9 %
  • РЗ на розвантаження – 3,4 %

І, хоча наразі придбані обсяги недостатні для забезпечення нормативних обсягів резервної потужності в енергосистемі, запуск ринку допоміжних послуг значно полегшує забезпечення стабільності роботи енергосистеми в частині підтримки частоти та потужності в енергосистемі. В найближчі півроку очікується збільшення гравців на ринку допоміжних послуг, що має призвести до повного покриття необхідних резервів та пожвавлення конкуренції на ринку.

Нагадаємо, що на сьогодні Укренерго видано сертифікати і зареєстровано дев’ять одиниць постачання допоміжних послуг:  Дніпровська ГЕС-1, Дніпровська ГЕС-2, Дністровська ГЕС, Середньодніпровська ГЕС, Канівська ГЕС, Каховська ГЕС, Київська ГЕС, Кременчуцька ГЕС ПрАТ «Укргідроенерго» та Курахівська ТЕС ТОВ «ДТЕК СХІДЕНЕРГО».

НЕК «Укренерго»

Може зацікавити

Чому на зиму краще виїхати з міста
Слідами енергетичних новин