Datteln 4

Нова вугільна ТЕС у Німеччині

Енергетична компанія Uniper, основним акціонером якої є фінський концерн Fortum, ввела в промислову експлуатацію нову електростанцію Datteln 4, що працює на кам'яному вугіллі, в німецької Федеральної землі Північна Рейн-Вестфалія. Її електрична потужність становить 1,1 ГВт.

Як відомо, раніше Уряд ФРН ухвалив рішення закрити всі вугільні електростанції країни до кінця 2038 року і на початку 2030-х років вивчити можливість повного «виходу з вугілля» вже в 2035 році. Також рекомендувалося зупинити вже розпочаті проекти вугільної генерації.

Проте, нова електростанція була введена, незважаючи на протести численних екологічних організацій і активістів. Уряду ФРН і Федеральної землі підкреслюють, що це дозволить закрити старі, менш ефективні об'єкти.

Datteln 4 має довгу історію. Проект стартував в 2006 році, а будівництво почалося в 2007-му. З тих пір реалізація кілька разів припинялася.

Слід зазначити, що Німеччина закрила власний видобуток кам'яного вугілля, тому нова електростанція буде працювати на імпортному.

За заявою Uniper, електростанція Datteln 4 є однією з найбільш ефективних вугільних електростанцій в світі. Її електричний ККД перевищує 45%, а в режимі когенерації досягає 60%. Так, станція постачає тепло в місцеву систему теплопостачання. Теплова потужність об'єкта становить 380 МВт. Крім того, станція відрізняється підвищеною гнучкістю і може оперативно реагувати на зміни навантаження, що робить її, за словами Uniper, «надійним партнером поновлюваних джерел енергії».

RenEn

Може зацікавити

ОЕС України
Еволюція у всій своїй нещадності та красі