Борги Гарантованого покупця сягнули 20 мільярдів

ДП «Гарантований покупець»Борги ДП «Гарантований покупець» перед виробниками електроенергії з поновлюваних джерел та НАЕК «Енергоатом» загалом становлять 20 млрд грн. Про це під час засідання комітету ВР з питань енергетики та ЖКГ 4 червня заявила т.в.о. міністра енергетики Ольга Буславець, передає «Економічна правда».

«Заборгованість «Гарантованого покупця» з ВДЕ вже становить 14 млрд грн, ще 6 млрд грн підприємство винне НАЕК «Енергоатом». Таким чином, ми маємо борги «Гарантованого покупця» розміром 20 млрд грн», – підкреслила Буславець.

За її словами, НАЕК «Енергоатом» та «Центренерго» недотримуються прогнозного балансу і це призводить до того, що «багато вугілля залишається невиробленим».

Також Ольга Буславець зазначила, що очікує від нового керівництва «Центренерго» більшої взаємодії з державними шахтами та виплати боргів.

Довідково
Кабмін на засіданні 20.05.2020 зменшив обов'язкову частку електроенергії НАЕК «Енергоатом» у рамках механізму ПСО та вивів це підприємство на ринок двосторонніх договорів. В Енергетичному співтоваристві заявили, що процес ухвалення постанови – незаконний.
«Процес ухвалення постанови не був прозорим і не відповідав закону. Відповідно до ст. 62 ЗУ «Про ринок електричної енергії», пропозиції щодо обсягів та умов ПСО готуються НКРЕКП після консультацій з секретаріатом Енергетичного співтовариства», - йдеться у листі директора секретаріату Енергетичного співтовариства Янеза Копача до в.о. міністра енергетики Ольги Буславець.

Може зацікавити

 Фінансовий результат від діяльності державних підприємств на ринку електричної енергії в якісних оцінках
Іван Плачков