Укренерго підписала угоду про умови об’єднання ОЕС України з ENTSO-E

Укренерго підписала угоду про умови об’єднання ОЕС України з ENTSO-E

Керівник НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук підписав угоду про умови майбутнього об'єднання енергосистем України та Молдови з енергосистемою континентальної Європи.

Угода підписана 28 червня в Брюсселі в ході проведення асамблеї ENTSO-E (Європейська мережа системних операторів передачі електроенергії). За процедурою угоду також повинні підписати Moldelectrica і всі системні оператори, які входять до складу регіональної групи ENTSO-E "Континентальна Європа".

Документ складається з трьох основних частин: каталогу вимог (безумовне виконання яких необхідне для прийняття рішення про об'єднання енергосистем); переліку необхідних додаткових досліджень; дорожньої карти.

«Підписання угоди - дійсно історична подія, адже є відправною точкою для початку інтеграції Об’єднаної енергетичної системи України до європейського об’єднання», – підкреслив В. Ковальчук.

В Укренерго відзначають, що хоча технічно робота в паралельному режимі з ENTSO-E і поточна аналогічна робота з РФ, Білоруссю і Молдовою є схожими процесами, в їх основі лежать зовсім різні економічні моделі. Зокрема, синхронізація з ENTSO-E потребують не тільки виконання цілого ряду складних технологічних заходів, але перебудови всього ринку електроенергії в країні і переведення його на інші ринкові механізми, коли будь-який споживач в Україні зможе імпортувати електроенергію з будь-якої країни ЄС, а будь-який виробник електроенергії - експортувати її кінцевому споживачеві в Європі.

Тому синхронізація з ENTSO-E неможлива без повноцінного впровадження нової моделі ринку електроенергії відповідно до вимог третього енергетичного пакета.

В. Ковальчук також зустрівся з віце-президентом Єврокомісії Марош Шефчович. Делегація України представила детальний план майбутньої інтеграції ОЕС України з європейською енергосистемою. Сторони також обговорили подальший алгоритм дій по синхронізації енергосистем і впровадження нової моделі ринку.

Укренерго оцінює технологічну готовність ОЕС України з приєднання до ENTSO-E в 15%, а рівень імплементації та гармонізації українського законодавства з європейськими нормами - в 5% при існуючій ступеня інтегрованості систем в 10%. Доведення цих умов до 99-100% -го рівня заплановано через п'ять років.

При цьому існуючий технічний можливий обсяг обміну потужності між ОЕС України з ENTSO-E планується збільшити з 885 МВт до 2200 МВт через п'ять років і до 4000 МВт - через 10 років.

Довідково. ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity) створена в липні 2009 року і об'єднала шість існували на той час галузевих асоціацій: ATSOI, BALTSO, ETSO, NORDEL, UCTE і UKTSOA, в які входять 42 національні енергетичні компанії Європи.

Інтерфакс-Україна

Може зацікавити

Енергосистема вчора і сьогодні